Noves descobertes obren la hipòtesi que hi havia cases fora les muralles d’Olèrdola

0
1463

Estructures de cases tallades a la roca amb amplades de fins a deu metres, restes de cellers o les traces de l’antic camí d’accés al Castell d’Olèrdola han quedat al descobert després dels treballs de desbrossat que el servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha realitat en el bosc pròxim al castell d’Olèrdola.

Les tasques es completaven a finals de setembre entre la zona d’aparcament del conjunt monumental i l’accés al Pla dels Albats. Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya, explica que amb aquesta intervenció es pretén netejar el bosc i esclarissar la vegetació com a mesura de protecció contra els incendis, i que els arbres creixin més sans en tenir més espai i més llum. També es busca un millor control de plagues com la processionària, així com identificar les estructures arqueològiques del barri medieval fora muralles de Santa Maria / Pla dels Albats.

Olèrdola, un cas únic

Molist subratlla que era prematur encara determinar extensió i densitat de població, però referma que Olèrdola és un lloc únic per a estudiar l’urbanisme de les ciutats del segle X i XI: “enlloc de la península ibèrica es pot veure com aquí un barri fora muralles, com s’estructurava l’urbanisme, els tallers… perquè estan sota les ciutats actuals”.

A diferència del que fins ara se sostenia, les característiques de les cases trobades, amb una amplada de fins a deu metres, quan l’habitual eren quatre-cinc, fa pensar que fora muralles també hi podien viure habitants amb poder econòmic. “Es pensava que la gent amb possibilitats econòmiques tenia la casa dins les muralles i a fora no hi havia ningú; ara, amb el que hem trobat, haurà de ser l’excavació arqueològica la que acabi d’aportar els elements necessaris per confirmar-ho”, ha dit Molist.

FER UN COMENTARI