Noves tarifes de la llum

0
505

Des de l’1 de juny hi ha un nou sistema tarifari de l’electricitat que en discrimina el preu segons l’horari de consum. A grans trets, tot el consum elèctric del cap de setmana i el de les nits dels dies feiners ha passat a ser força més barat, mentre que en les hores punta dels dies feiners la llum és molt més cara (de 10 del matí a 2 del migdia i de 6 de la tarda a 10 del vespre), i també hi ha una franja intermèdia de preus (de 8 a 10 del matí, de 2 a 6 de la tarda i de 10 a 12 de la nit). Per tant, paguem més o menys en funció de l’horari en què fem servir l’electricitat.

El nou sistema de tarifes té pros i contres, i hauríem de ser prou hàbils per aconseguir treure’n un estalvi, ja que el contrari pot encarir molt la factura. Cal veure-ho, doncs, com una oportunitat. Un primer avantatge que té és que els electrodomèstics que funcionen les 24 hores del dia, com la nevera o el congelador, ens sortiran més barats, ja que actualment les hores vall són el 52% de tota la setmana (88), a les quals cal sumar-hi 40 hores setmanals d’horari pla (24%), i queden “només” 40 hores punta (24%). Abans, fins i tot les famílies que tenien contractada discriminació horària pagaven 70 hores a la setmana l’electricitat a un preu molt car (42% de les hores).

Pel que fa als aparells que es connecten en hores determinades (excepte les empreses, que tenen uns horaris de funcionament molt concret), les llars hauran d’intentar evitar al màxim el consum en hores punta i traslladar-lo sempre que es pugui a la nit o al cap de setmana. Rentadores, secadores, rentaplats o la planxa són alguns dels aparells que, en la mesura que sigui possible, es poden utilitzar –o programar– en hores vall, o si més no en horaris plans. Més complicat serà estalviar amb el forn o la cuina elèctrica, ja que precisament els preus més cars s’han col·locat a l’hora de cuinar, a la franja de màxima activitat de les cases. Una possibilitat és aprofitar tant com es pugui el cap de setmana per deixar menjar preparat.

Segons l’OCU, actualment el 45% del consum elèctric es fa en hores vall, el 26% en horari pla i el 29% en hora punta. Posar la rentadora a l’horari pla pot suposar un estalvi de 30 euros anuals, i fer-ho a l’hora vall, de 43. Si ho multipliquem per diversos electrodomèstics, es constata que val la pena adaptar-s’hi.

FER UN COMENTARI