Objectiu: “recuperar el passat des de memòries volgudament amagades”

0
1066
Albert Tubau, historiador i president de l’IEP, la regidora de Cultura Teresa Llorens, i Lluís Ochoa, membre de l’Associació d’Estudis de Psicologia i Psicoanàlisi El·lipsy, entitat organitzadora de la jornada de dissabte.

L’any 2011 es va iniciar a Vilanova un projecte de recuperació de la memòria històrica amb la voluntat de conèixer i transmetre tots aquells episodis que van tenir lloc a la ciutat des de 1931, amb la proclamació de la Segona República, fins al 1979, coincidint amb el final de la transició. “Episodis que en alguns moments han estat intencionadament amagats i que es volen recuperar i visualitzar amb la voluntat d’evitar que es repeteixin” ha explicat la regidora de Cultura Teresa Llorens.

El projecte es va materialitzar amb la creació d’una comissió de treball formada per representants dels grups polítics municipals, entitats i historiadors. Ara, després de sis anys cercant i creant informació, s’ha obert un apartat al web municipal on es pot consultar. L’espai recull un exhaustiu fons documental que es complementa  amb una àmplia galeria d’imatges, així com el testimoni oral de ciutadans que han aportat els seus records i vivències.

Aquest nou suport, segons l’historiador Albert Tubau, “ha de servir com una eina que permeti elaborar en un futur nous estudis sobre determinats aspectes de la nostra història col·lectiva, com per exemple les vagues obreres que van tenir lloc a la ciutat durant la dictadura franquista o els vilanovins que van ser deportats als camps nazis”. De fet, sobre aquesta última qüestió, ja s’ha encarregat un treball d’investigació.

La nova web es va presentar dilluns a vigílies d’un cap de setmana intens. I és que, dissabte se celebrarà a la biblioteca museu Víctor Balaguer la jornada “Memòria, oblit i postveritat” (les ponències es poden consultar a l’Agenda) i diumenge es retrà homenatge a les víctimes de la guerra civil i el franquisme, coincidint amb el dia en què les tropes colpistes van entrar a la ciutat. Serà amb un acte al saló de plens que comptarà amb una conferència de la historiadora Judith Barbacil i la lectura d’un manifest institucional.

Amb la mirada posada en el refugi de Sant Antoni

La Comissió de la Memòria Històrica es va crear a finals del 2012 amb l’objectiu de recordar, mantenir, recuperar i transmetre el passat de la ciutat. A banda de cercar i crear documentació, en els darrers cinc anys la Comissió ha dut a terme diverses accions, entre les quals destaquen la dignificació de la fossa comuna del cementiri, en memòria de les persones que van morir defensant les llibertats i la República, o la retirada de plaques i símbols franquistes de l‘espai públic. 

Damunt la taula hi ha un altre projecte que es vol impulsar. Es tracta de la rehabilitació del refugi antiaeri de Sant Antoni, un dels més importants amb què va comptar la ciutat durant la Guerra Civil. 

FER UN COMENTARI