Obren el judici contra l’exalcalde ribetà Josep A. Blanco per malversació i prevaricació

0
592
Blanco, en una foto d'arxiu (ACN).

El jutge que investiga presumptes irregularitats a l’empresa pública Garraf Promocions –dedicada a promoure habitatge social i de protecció oficial a Sant Pere de Ribes– ha dictat l’obertura de judici oral contra l’exalcalde Josep Antoni Blanco (PSC). Està acusat de presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics. Segons el grup municipal UM9-CUP, el jutge ha tancat la investigació iniciada arran de la seva denúncia de l’any 2012 a la Fiscalia Anticorrupció. En aquell moment, UM9 va advertir de presumptes irregularitats en la construcció d’alguns habitatges públics i en la concessió de la gestió de Garraf Promocions a CQ Consultors.

UM9, que està personada a la causa com a acusació popular, va recordar fa tres anys que la interventora municipal havia redactat un informe el 2012 advertint que hi havia “moltes mancances legals” en la gestió de Garraf Promocions, externalitzada a CQ Consultors. A l’informe, segons va explicar UM9, la interventora advertia que s’havia utilitzat l’empresa pública com a forma d’evitar diversos tràmits administratius fixats per la llei.

El grup polític UM9 assegurava a principis de que els diners que l’exalcalde Blanco hauria malversat entre 2003 i 2011 a través de Garraf Promocions, juntament amb dos empresaris més, superen els dos milions d’euros. Els seus càlculs es basen en els diners que CQ Consultors va cobrar per gestionar l’empresa pública dedicada a la promoció d’habitatge social, però UM9 adverteix que la quantitat és superior si es calcula la despesa de diverses obres inacabades, com un casal d’avis o un edifici de 16 pisos.

UM9 afirma que Josep Antoni Blanco va adjudicar “a dit” la gestió de Garraf Promocions a CQ Consultors en dues ocasions, i ha alertat que la companyia adjudicatària era propietat de Carmen Prat, exregidora del PSC a l’Ajuntament de Sitges, contra la qual també es fa el judici, així com contra Enrique Fernández, també responsable de CQ Consultors

“Sembla que tot girava a l’òrbita del PSC”, ha dit Tomàs Carandell, regidor d’UM9, que reclama a l’actual alcaldessa Abigail Garrido (PSC) que assumeixi responsabilitats per la gestió de Garraf Promocions, en el supòsit que la sentència sigui condemnatòria. El regidor Carandell ha recordat que Garrido va ser regidora d’Urbanisme durant els anys que es van produir les presumptes irregularitats i ha senyalat que “potser no té una implicació judicial en el cas, però sí que les té polítiques i ètiques”.

FER UN COMENTARI