A Vilafranca hi ha, segons el padró municipal, 746 persones majors de 80 anys que viuen soles; d’aquestes, una bona part pateixen el que es coneix com a soledat no volguda. I és justament a aquest perfil al qual s’adreça el projecte Obrint Camins que des de l’any 2019 impulsa la regidoria de Drets Socials i Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca amb l’objectiu que totes elles tornin a recuperar la il·lusió per viure, per sortir al carrer i per socialitzar de nou.

Empoderar i reconnectar
En aquest programa gratuït ara per ara hi participen 55 persones (49 dones i 9 homes amb una mitjana d’edat de 82,3 anys) que es distribueixen en cinc grups i es troben un cop per setmana en una sessió de gairebé dues hores dinamitzada per la tècnica responsable del projecte, la psicòloga Ángela Zamora. “Treballem molt la part emocional perquè la persona tingui eines i s’empoderi per viure millor sola i, al mateix temps, procurem no només que es relacioni amb la resta del grup perquè pugui ampliar la seva xarxa social, sinó que conegui i es relacioni també amb l’entorn. Per això organitzem sortides per la vila, anem a veure exposicions, al teatre, a concerts, fem tallers…”, comenta Zamora.

L’Obrint Camins va començar fa sis anys, primer pel barri de l’Espirall i progressivament s’hi han afegit el Poble nou, Sant Julià, Centre i Clotes. Cinc en total. En cadascun d’ells hi ha un local per trobar-se setmanalment: el Casal d’Avis de l’Espirall, el del Tívoli pels grups del Poble nou i el Centre i els locals de l’associació de veïns pels de Sant Julià i les Clotes respectivament. Els grups tenen un nombre similar de persones (entre 10 i 12). “El 2024 l’Ajuntament ha dotat de més pressupost aquest projecte per tal que aquest mateix any es pugui desplegar al barri de la Barceloneta”, anuncia el regidor de Drets Socials i Gent Gran, Ramon Zaballa.

La singularitat d’aquesta iniciativa és, com apunta Ángela Zamora, que les usuàries no es queden sempre al local: “Ens agrada que gaudeixin d’activitats que passen a la comunitat, per això sortim sempre que podem. Ara el que també fem és celebrar cada final de mes els aniversaris. Elles trien com i on ho volen celebrar, últimament els encanta anar a dinar fora perquè la resta de dies dinen soles, ja ens coneixem tots els restaurants de Vilafranca!” diu.

La demanda per entrar en aquest programa va en augment. Actualment, hi ha vuit persones en llista d’espera que, en cas que s’obri el grup de la Barceloneta, podran tenir plaça. Amb tot, des de la regidoria s’insisteix que l’Obrint Camins està pensat per oferir un acompanyament temporal: “L’objectiu no és que els usuaris facin un ús permanent, sinó que un cop hagin teixit aquesta xarxa o hagin sortit del pou, puguin deixar el projecte i entrin altres persones que ho necessiten més”, comenta la seva responsable, Ángela Zamora. Ella cada any els passa un test (Este-r) per mesurar el grau de solitud en l’àmbit social, emocional i familiar i constata com en la part social tots milloren moltíssim. Per la seva banda, segons les darreres enquestes de satisfacció el 100% dels usuaris valoren molt positivament l’Obrint Camins.

Canvi de mirada
“La solitud és un dels grans problemes de la gent gran. Aquest programa ofereix eines per tenir la màxima autonomia possible, ajuda a recuperar les ganes de viure i sortir de casa, a fer una xarxa d’amistats… Durant aquest mandat es mantindrà, perquè està molt ben valorat i perquè creiem que és cap on ha d’anar l’atenció a les persones grans, amb una mirada no tan assistencial, sinó més d’empoderament, com a mínim mentre la salut ho permeti”, conclou el regidor.

L’Obrint Camins és gratuït i obert a tothom. Per inscriure’s-hi cal adreçar-se a la regidoria de Drets Socials i Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca. A partir d’aquí la seva tècnica referent fa una entrevista personal per valorar si el programa s’escau o no a les necessitats de la persona interessada o si és més adient derivar-los a altres projectes o entitats. Una gran part dels usuaris arriben a l’Obrint Camins perquè els ho indiquen els diferents agents que col·laboren amb aquesta iniciativa, des dels treballadors socials municipals fins als comerços (especialment forns i farmàcies), passant pels conserges dels casals d’avis, els treballadors dels Centres d’Atenció Primària o els voluntaris de la iniciativa Nadal Solidari.

FER UN COMENTARI