La urbanització del Pla del Pèlag, a Olesa de Bonesvalls, compta amb 256 llumeneres led que substitueixen els antics fanals. Aquest és el primer dels catorze municipis que ha canviat part de l’enllumenat públic gràcies al projecte “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”, emmarcat en un fons FEDER que va ser concedit i que gestiona el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

A més de les 256 lluminàries d’Olesa de Bonesvalls, aquest fons, dotat amb gairebé 3 milions d’euros, ha de suposar canvis en l’enllumenat públic a quinze municipis més: Avinyonet del Penedès (271), Castellví de la Marca (425), Font-rubí (170), Gelida (120), El Pla del Penedès (350)Pacs del Penedès (160), Puigdàlber (220), Sant Cugat Sesgarrigues (192), Sant Llorenç del Penedès (560), Sant Martí Sarroca (245), Sant Pere de Riudebitlles (184), Sant Sadurní d’Anoia (386), Subirats (310), Torrelavit (408) i Torrelles de Foix (235).

Amb tot aquest canvis de lluminàries el Consell Comarcal estima que s’estalviaran prop de 160.000 kWh anuals, la qual cosa representa una disminució del consum d’energia de més d’un 75%. A més, s’evitaran més de 83 tones de CO2 emeses a l’atmosfera que equival a un 75% de reducció d’emissions. Pel que fa a l’estalvi econòmic, s’estima que la factura dels ajuntaments disminueixi en uns 21.000 euros anuals a causa del menor consum elèctric i a la disminució de la potència contractada.

Segons ha destacat el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, aquest projecte està totalment alineat amb la tasca que impulsa l’entitat per aconseguir un territori més sostenible: “El Consell Comarcal aposta per un Penedès sostenible i ecològic, i aquest fons ens permet incidir directament en la disminució d’emissions de CO2 a l’atmosfera, en la reducció de la contaminació lumínica i, en conseqüència, en la disminució dels costos econòmics”.

Amb el projecte “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”, els municipis reben una subvenció del 50% de l’import total provinent dels fons FEDER, mentre que la resta l’aporta la Diputació de Barcelona, el mateix Consell Comarcal i els ajuntaments, en funció de l’actuació que dugui a terme cada administració. Amb l’aportació del fons europeu i de la Diputació de Barcelona es calcula que la inversió per als Ajuntaments s’amortitza en un any, en lloc dels quatre que trigarien sense el FEDER.

Olesa de Bonesvalls ha estat el primer municipi que ha tirat endavant el canvi de lluminàries amb aquest fons europeu. Ho ha fet actuant a la urbanització Pla del Pèlag, una de les dues urbanitzacions, juntament amb Ca n’Olivella, més grans del municipi i les quals hi viuen el 65% de la població. Pedro Juan, l’alcalde, ha explicat que amb els canvis de lluminàries que ha fet l’Ajuntament i les que s’han fet amb el fons FEDER, actualment s’han canviat el 40% de les lluminàries de tot el municipi i que amb les actuacions que el govern té previstes preveu assolir el 80% a finals de l’any que ve.

 

 

FER UN COMENTARI