Donar a conèixer els principals personatges que en el tombant de segle XIX i XX van treballar en la modernització del país. Aquest és l’objectiu de “La construcció d’un país modern”, el nou cicle anual d’Òmnium Cultural i que a la delegació de l’Alt Penedès va encetar-se a finals de febrer, amb la conferència “La Mancomuniat de Catalunya, motor de progrés”, a càrrec de Josep Lluís Martín Berbois.

De fet, la Mancomunitat va suposar un impuls determinant per modernitzar el país i portar-lo fins als nostres dies. Amb ella, Catalunya va recuperar un cert nivell d’autogovern que va permetre-li avançar en l’àmbit econòmic, polític, social i cultural. I és justament en aquest marc on destaquen personatges com Enric Prat de la Riba, Josep Puig i Cadafalch, Pep Ventosa (pare de la sardana moderna), Enric Granados o Lluís Millet.

De moment, s’han organitzat dues sortides a Barcelona l’una, el pròxim 8 d’abril, amb una visita al Palau de la Generalitat, dinar al restaurant Pitarra (l’origen del qual és la rebotiga de la rellotgeria del poeta i dramaturg Serafí Pitarra) i posterior visita a la Casa de les Punxes, obra de l’arquitecte Josep Puig Cadafalch. La segona sortida serà una matinal a Barcelona, el 25 d’abril, en la qual es visitarà la Biblioteca de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. Inscripcions a altpenedes@omnium.cat o a la seu de l’entitat (c. Banys, 11, dimarts i dijous de 18 a 20 h).

FER UN COMENTARI