Onze balls de Vilafranca es desmarquen dels fets del dia 29

0
716
Petards de la tronada, just abans de començar la festa major. JOAN OLIVELLA

Aquesta setmana onze balls de la festa major de Vilafranca han publicat un comunicat a les respectives xarxes socials on asseguren que lamenten l’aglomeració de gent que es va provocar el migdia del dissabte 29 al carrer Santa Maria i altres punts del centre i apunten que “les persones que hi van participar ho van fer a títol individual”.

Els fets van tenir lloc després de les traques d’inici o tronada de la festa major, que es du a terme cada any el migdia del 29. A l’acabar les tronades, molta gent que era pels carrers, i entre la qual es trobaven els membres d’alguns dels balls, va iniciar de manera improvisada el recorregut tradicional de la cercavila, que va acabar provocant un cúmul de gent al carrer Santa Maria. Els fets van córrer com la pólvora en diversos perfils de les xarxes socials a partir de fotografies i vídeos del moment, on es pot veure gent de diferents edats i alguns dels membres dels balls amb mascareta però sense distància de seguretat.

Arran d’això molts mitjans de comunicació se’n van fer ressò, l’Ajuntament vilafranquí va decidir suspendre la recepció que s’havia programat per Sant Fèlix amb l’objectiu de “ser responsables i evitar més aglomeracions”, i els mossos d’esquadra van comunicar que denunciarien “els organitzadors” de la cercavila.

Davant d’aquestes reaccions els balls folklòrics es van reunir i alguns d’ells van decidir elaborar el comunicat, on afirmen que els balls que el signen “només hem participat en actes oficials programats per l’Ajuntament i els administradors, que complien les mesures sanitàries adients”.

Així, els balls que signen el comunicat són el Ball de Diables, el Ball de Nans, els Capgrossos, les Cotonines, les Panderetes, els Pastorets, els Cercolets, Ball Pla, els Figuetaires, els Bastoners i els Panderos. Malgrat això, alguns dels balls que no han signat el comunicat no van assistir a la cercavila, i a l’inrevés.

FER UN COMENTARI