Ordenances fiscals de Vilanova congelades per al 2021

0
566

El ple de l’Ajuntament va aprovar dilluns amb el vot a favor del tripartit de govern (ERC-JxC-CUP), l’abstenció de Som VNG i l’oposició de PSC i Cs les Ordenances Fiscals per al 2021, que per norma general es congelen, però amb matisos. La regidora d’Hisenda Conxi Martínez (ERC), en nom del govern, va dir que en una “situació excepcional” com l’actual “cal estar al costat de les persones i assumir l’Ajuntament el diferencial econòmic per no agreujar” la crisi de moltes famílies. Així, entre les excepcions a la congelació d’impostos, la regidora va dir que les taxes de la brossa i de taules i cadires a la via pública es reduirà proporcionalment al temps en què, a causa de la pandèmia, les empreses no puguin obrir.

+50% d’IBI pels pisos buits

Quant a l’IBI, el tipus es manté, però els rebuts s’apujaran per la decisió de fa tres anys de repartir en deu anys l’increment derivat de la revisió cadastral. Per contra, s’augmentarà del 60% al 75% les bonificacions màximes a les famílies més vulnerables; i en els pisos buits per fomentar el lloguer social, es torna a apujar del 30% al 50% (el màxim que permet la llei) el recàrrec d’IBI per tenir pisos buits, es reduirà el 80% si se cedeix el pis buit al parc de lloguer de l’Ajuntament, i fins i tot es pot bonificar el 100% si es cobren quotes de lloguer per sota dels 400 euros. En relació a la taxa de la brossa, hi haurà bonificacions de fins al 50% per a industrials que reciclin i facin servir la deixalleria. Finalment, les parades dels mercats del Centre i de Mar que venguin productes propis tindran un 35% de bonificació en la taxa de mercats, i un 20% si es tracta de productes ecològics. A més, s’incentiva la presència diària amb un 5% addicional.

Sí, però no

Som VNG es va abstenir perquè, per una banda, es fa un recàrrec de l’IBI per a qui tingui pisos buits, i d’altra banda, perquè es redueixen taxes a les terrasses que per llei han de tenir tancat. Ara bé. la regidora Ester Franco lamenta que “mai s’ha posat sobre la taula avançar cap a la gratuïtat de les llars d’infants”; també va recordar que l’any passat es va pujar el 19% la taxa d’escombraries, i que al 2016 havien intentat incrementar-la el 25%, tot i que finalment es va quedar en +5% perquè el govern no tenia prou majoria per aprovar-la. I va comentar que cal donar més ajuts “i això passa per incrementar els ingressos”.

Esmena a la totalitat

Erika Quintero (Cs) va presentar una esmena a la totalitat a les Ordenances. A banda de criticar que el govern només ha donat una setmana a l’oposició per estudiar-se-les (crítica que va compartir amb PSC i Som VNG), la regidora troba a faltar recuperar els descomptes per pagar els impostos tots de cop a principis d’any (com feia l’Ajuntament quan li faltava liquiditat a principis d’any); s’oposa per concepte al recàrrec del 50% als propietaris de pisos buits, i també perquè dubta que sigui legal demanar a la companyia d’aigües els consums per determinar-ho; i també creu que els bars no haurien de pagar la taxa de la brossa en tot l’any.

Dir una cosa i fer-ne una altra

Juan Luís Ruiz (PSC) va denunciar la ”poca consideració” del tripartit de govern amb l’oposició, que ni li dona temps per analitzar les Ordenances abans d’aprovar-les, ni respon a les propostes que hi formulen. “Ni per deferència”, va dir. També es pregunta què se n’ha fet de la llargament reivindicada proposta (dels que ara són a govern) de fer el debat conjunt d’Ordenances i pressupost, i també que calia fer debats públics previs a la seva aprovació. Quant al que s’aprovava, Ruiz es va preguntar quin és el model nou de recollida de la brossa que mereixia un increment del 19%, i va fer d’altaveu del Gremi de Restauració de Vilanova, que demanava que es congelés la taxa d’escombraries a tots els restaurats agremiats. “L’Ajuntament pot fer més”, va concloure el regidor socialista.

FER UN COMENTARI