La patronal penedesenca demana diàleg en l’elaboració dels impostos municipals

0
998
Maria Batet, acompanyada d’un representant de l’assessoria Qualitat i Gestió, a qui la FEGP ha encarregat l’informe.

La Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP) ha presentat un informe inèdit que compara les ordenances fiscals de diferents municipis del territori. En concret, s’han tingut en compte els impostos, les taxes i les bonificacions que més afecten l’activitat empresarial, com la taxa per l’ocupació de sòl públic, la de residus urbans, l’impost d’activitats econòmiques o el controvertit IBI, que en alguns municipis s’ha disparat de manera desmesurada.

Tal com ha explicat la síndica d’empresa, Maria Batet, la principal conclusió a què s’ha arribat és que implantar una empresa en un municipi o un altre té un cost molt diferent. Un fet que s’atribueix a la disparitat de criteris que aplica cada ajuntament i que, segons el gerent de la FEGP, posa en evidència “unes praxis en alguns casos qüestionables”.

Precisament l’objectiu d’aquest informe és pressionar les administracions locals perquè, prèviament a la redacció de les ordenances, obrin espais de diàleg amb representants del teixit empresarial. De fet, ja fa un parell d’anys que des de la patronal es proposen reunions per oferir una mà estesa en aquest sentit. “Alguns ajuntaments han respost molt bé, però la gran majoria encara és poc receptiva”, ha lamentat Also.

L’elaboració d’aquest informe també ha posat de manifest que tota la informació vinculada a les taxes i els impostos municipals és poc accessible i comprensible. “Molts ajuntaments, per exemple, no tenen publicades les ponències cadastrals, claus per interpretar l’IBI”, ha denunciat Maria Batet, que també ha demanat un servei d’atenció més integrador, al qual les empreses es puguin adreçar per obtenir tota la documentació sobre la despesa impositiva a què s’han de sotmetre.

Diàleg profitós
Isidre Also ha afirmat que les reunions que s’han mantingut els darrers dos exercicis amb algunes administracions locals han estat profitoses. Alguns ajuntaments, com és el cas de Vilafranca i Sitges, han acceptat propostes, com introduir bonificacions a les empreses que aposten per la innovació o que promouen la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Mesures, ha insistit, que no només afavoreixen el teixit empresarial sinó que tenen un retorn en el conjunt de la societat.

FER UN COMENTARI