Les patronals i principals sindicats de la vegueria Penedès reclamen tenir més influència en el Pla Territorial del Penedès que la Generalitat està redactant, per garantir un majora creixement econòmic de les quatre comarques de la vegueria. “Volem un creixement econòmic, sostenible i inclusiu”, sostenen els agents econòmics i socials, que dimarts van presentar un manifest conjunt.

Massa veus contràries al desenvolupament

Les entitats empresarials FEGP i UEA i els sindicats CCOO i UGT asseguren que els grups contraris al desenvolupament tenen un “excés” de veu als debats en què s’està discutint el planejament del Penedès, i exigeixen una representació “més equilibrada”.

El secretari general de l’UGT a l’Alt Penedès, Garraf i Anoia, Francesc Rica, demanat un equilibri “per fer conviure el paisatge amb l’activitat econòmica”; altrament, adverteix que d’aquí a 30 anys el Penedès es convertirà en un “gran museu perfecte, on tothom ens vingui a visitar, mentre els d’aquí haguem d’anar a treballar a 40 o 50 quilòmetres de distància”.La Federació Empresarial del Gran Penedès, la Unió Empresarial de l’Anoia, CCOO i UGT asseguren que els assistents als debats per definir l’avantprojecte del Pla Territorial no han estat proporcionals ni a l’hora de representar les quatre comarques ni a l’hora de donar veu a tots els sectors que haurien de dir-hi la seva.

Des de CCOO, el secretari general comarcal Josep Maria Romero ha assegurat que el manifest presentat dimarts “no va contra ningú”, i ha fet una crida a aconseguir un “gran consens” amb aquells grups que volen evitar qualsevol desenvolupament industrial. “Volem dibuixar un futur amb mirada llarga, basat en el creixement econòmic, sostenible i inclusiu”, ha remarcat, tot recordant l’elevada taxa d’atur que hi ha a la vegueria.

En la mateixa línia, el president de l’UEA, Joan Domènech, ha defensat l’encaix entre les polítiques de preservació del territori i l’aposta pel desenvolupament, avisant que el Penedès “no es pot permetre la destrucció de més llocs de treball”: “Sembla que si defensem la indústria estiguem anant contra el medi ambient, però això és fals. Cal veure la balança de forma equitativa”.

Des de la FEGP, la presidenta Neus Lloveras ha recordat que “hem patit molt amb la crisi de la covid-19, i calen mesures efectives i bones per impulsar la recuperació”, tot fent una crida a altres entitats econòmiques i socials del territori a donar suport al seu manifest.

Transició digital

Els signants demanen que el futur planejament del Penedès contempli un creixement econòmic enfocat a la transició digital i a nous sectors, i fer-ho compatible amb l’empresariat ja existent a la zona –principalment vinícola– i amb la preservació de l’entorn.

Al mateix temps, remarquen la necessitat de millorar les infraestructures per progressar en les comunicacions (per carretera, per tren i en desplegament de la fibra òptica) amb les àrees de Barcelona i Tarragona, així com amb les comarques centrals.

Segons ha detallat Lloveras, en aquests moments la Generalitat està ultimant la redacció de l’avantprojecte del Pla Territorial. Un cop estigui enllestit, està previst obrir un període de debat participatiu de dos mesos, abans d’encarar la redacció definitiva. Arriba amb quatre anys de retard: a l’estiu del 2016, l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, anunciava que a finals del 2017 el pla estaria enllestit.

FER UN COMENTARI