El compositor vendrellenc Pau Casals renaixerà en la figura de l’actor Joan Pera, que protagonitzarà la pel·lícula Pau. El film es va estar rodant durant quatre setmanes a Prada de Conflent, on es va exiliar el mestre, i dilluns ho va fer a la que va ser la seva casa d’estiueig, la museïtzada Vil·la Casals (Sant Salvador), sota la direcció de Manuel Huerga (Gaudí, 1989; Salvador, 2006; 14 d’abril: Macià contra Companys, 2011, Barcelona, la Rosa de Foc, 2014, entre altres). Pau és una coproducció de Minoria Absoluta, TV3 i Euskal Telebista.

En temps d’exili
Pau se situa a mitjans dels anys 40, quan Casals és considerat el millor músic del moment i viu a l’exili intentant ajudar les famílies republicanes amb necessitats, al mateix temps que havent-se protegir de la Gestapo, que té ocupada França. El mestre ha decidit no tornar a tocar en públic mentre Franco continuï al poder i les potències occidentals no es decideixin a forçar la seva caiguda. Mentrestant, malviu de donar classes a alumnes de violoncel. Un d’aquests alumnes, un noi francès anomenat Pierre, se sent especialment afectat pel fet que Pau Casals no vulgui toca i l’intenta convèncer per què s’hi repensi, amb l’argument que un concert seu tindria tant ressò que li serviria encara més per cridar l’atenció sobre la injusta situació del seu país. Malgrat la resistència del compositor vendrellenc, Pierre mourà tots els fils que calgui, acudirà a coneguts del violoncel·lista i farà gestions amb les associacions amb influències per aconseguir el seu objectiu.

En aquesta ficció, Joan Pera compareix escenes amb altres actors com Nao Albet, Carme Sansa i Marc Cartes, entre altres.

FER UN COMENTARI