El Penedès fa mans i mànigues per votar l’1-O

0
2952
L'acte d'ERC a favor del sí va aplegar dissabte 1.800 persones a la plaça Penedès de Vilafranca

Diumenge, entre les 9 del matí i les 8 del vespre, hi ha convocat el referèndum per la independència de Catalunya, impulsat pel Govern de la Generalitat i declarat il·legal pel govern de l’Estat. La persecució judicial, policial i repressiva de l’Estat ha mobilitzat com mai la societat penedesenca, fins a convertir la consulta no només en un afer sobiranista sinó també de dignitat democràtica. I en aquest sentit, s’ha estat fent mans i mànigues per esquivar les prohibicions i facilitar que tothom pugui votar.

Així, els municipis de la vegueria que no van cedir locals municipals per votar ja tenen espais alternatius on fer-ho (veure llistat al final de la notícia). Cal destacar que a Santa Margarida i els Monjos, per facilitar la participació, el Comitè de Defensa del referèndum noliejarà un bus que sortirà cada mitja hora de davant l’església de la Ràpita i que passarà pels onze nuclis, per portar de franc la població al col·legi electoral. A Olesa, finalment es permet votar als espais habituals. A Castellet i la Gornal es votarà als nuclis habituals, però en seus d’entitats privades. Al Vendrell, els set col·legis electorals han rebut la visita dels Mossos, que els han advertit que cooperar amb l’1-O pot ser delicte. I a Pontons, a diferència del 9-N, sí que es podrà votar, en un garatge particular. A l’Arboç, la Crida per la Defensa del Referèndum ha demanat a l’Ajuntament que canviï el recorregut de la cursa contra el càncer, que passa per davant del col·legi electoral (l’institut).

Continua la mobilització
Unió de Pagesos ha organitzat per avui divendres una trentena de marxes amb tractors per tot Catalunya. Una d’elles sortirà de Vilafranca a les 8 del matí, al pàrquing de terra de l’hospital.

Desdejuni de Fèlix Simon en protesta per les detencions i suspensió de càrrecs públics.
Desdejuni de Fèlix Simon en protesta per les detencions i suspensió de càrrecs públics.

Moltes són les coses que han succeït l’última setmana al Penedès relacionades amb l’1-O. Des de l’entrada ara fa una setmana de la Guàrdia Civil a una impremta de Vilanova (Gràfiques Campanar), sense ordre judicial, a la recerca de material sobre el referèndum (no hi van trobar res), fins a la citació a declarar dimecres davant la Fiscalia de l’alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras. Dimarts, el penedesenc Fèlix Simon va començar un dejuni juntament amb altres tres persones, al pati de la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu d’aconseguir que els càrrecs polítics sancionats per defensar el dret a decidir puguin tornar a exercir les seves funcions. També dimarts l’alcalde Pere Regull va suspendre el ple convocat per al mateix dia, per “l’estat d’excepcionalitat que està vivint el nostre país”.

La plaça de les Neus es va omplir en l'acte unitari a favor del sí dimarts a Vilanova.
La plaça de les Neus es va omplir en l’acte unitari a favor del sí dimarts a Vilanova.

A més la mobilització ciutadana continua molt activa. Dissabte al migdia el míting d’ERC a la plaça Penedès de Vilafranca va congregar 1.800 persones, amb el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Afers Exteriors Raül Romeva com a caps de cartell. El sopar que el PDeCAT va fer dijous a Cal Figarot, de Vilafranca, amb el conseller d’Interior Joaquim Forn com a cap de cartell, va reunir més de 200 persones. Dimarts hi va haver a Vilanova un acte unitari a favor de l’1-O que va omplir la plaça de les Neus. Tant a Vilafranca com a Vilanova hi va haver dimecres manifestacions d’estudiants d’institut en defensa de la democràcia. I ahir dijous es va fer una bustiada per Vilafranca.

Desplegament d'una pancarta a la façana de la Casa de la Vila dels Monjos, reclamant votar en locals municipals.
Desplegament d’una pancarta a la façana de la Casa de la Vila dels Monjos, reclamant votar en locals municipals.

Plens tensos o suspesos
Diumenge les places de la Vila de tots els municipis van reunir milers de persones, en una penjada de cartells popular. A Vilafranca hi van acudir més de 5.000 persones i a Vilanova es va tornar a omplir la plaça de la Vila per tercer dia en una mateixa setmana. Als Monjos van penjar a la façana de la Casa de la Vila una pancarta gegant que deia “Alcaldessa, volem votar amb normalitat”. També aquesta setmana hi ha hagut plens tensos, almenys als Monjos i a Sant Pere de Ribes, amb nombrosa presència de públic demanant democràcia, llibertat d’expressió i la utilització dels locals municipals per votar. A Sant Pere de Ribes l’alcaldia va suspendre el ple durant una hora i els grups de PDeCAT-ViA, UM9-CUP, Fem Poble i ERC van negar-se a participar en el debat i la votació de cap punt fins arribar a la moció proreferèndum, que es va aprovar amb l’oposició de PSC i PP.

Ple convuls a Sant Pere de Ribes, dimarts.
Ple convuls a Sant Pere de Ribes, dimarts.

Comptes bloquejats
El Ministeri d’Hisenda ha bloquejat comptes corrents de més de 300 entitats públiques i privades de Catalunya, sospitoses de ser còmplices de l’1-O; entitats tan perilloses com l’Incavi, la Fundació Apel·les Fenosa, el Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca, el Museu Casteller de Catalunya, el Consorci Sanitari de Vilafranca, el Consorci urbanístic per desenvolupar l’Eixample Nord de Vilanova i el Laboratori Intercomarcal de l’Alt Penedès-Anoia-Garraf.

On votar als municipis on l’Ajuntament no cedeixen locals?
Mediona
Bibliobús (davant del Casal de Sant Joan de Mediona)

Pacs
Escola El Drac

Castellet i la Gornal
Societat Masucaire (les Masuques)
Societat Gornalenca (la Gornal)

Olesa de Bonesvalls
Sala de Plens de l’Ajuntament
Local social de Ca n’Olivella

Santa Margarida i els Monjos
Institut El Foix (els Monjos)

Pontons
Garatge a la ctra. de Vilafranca, 35

El Vendrell
Escola Pla de Mar (Coma-ruga)
Alberg (Coma-ruga)
Local dels Nens del Vendrell
IES Andreu Nin
CAP 1
SOC
Casal Cívic

L’Arboç
Institut

Santa Oliva
Escola La Parellada

El Montmell
CAP (la Joncosa)

Calafell
CAP del Vilarenc
IES Camí de Mar
Escola El Castell
CAP de Segur de Calafell
IES Talaia (Segur)

Ribes
Institut Can Puig
Institut Montgròs

FER UN COMENTARI