Per Sant Antoni, festa major d’hivern i Tres Tombs a Vilanova

0
1588

Són poques les localitats de Catalunya que conserven la tradició de celebrar els Tres Tombs el dia que toca, és a dir, el 17 de gener, per Sant Antoni Abat, caigui el dia que caigui de la setmana. A Vilanova, per Sant Antoni és festa major d’hivern, és festa local, i la tradició s’hi manté en un nostàlgic record a unes formes de vida vinculades a la pagesia que antany eren molt comunes i que ara són una peça de museu d’antropologia. Cavalls, eugues, mules, matxos, rucs, someres, ponis… tota la família equina hi té cabuda, amb més de 300 animals desfilant pel centre de la ciutat, amb la rambla Principal com a eix neuràlgic.

La Festa Major d’Hivern es va presentar a finals de desembre a la Masia en Frederic, seu de l’Associació dels Tres Tombs, amb la presència de la renovada junta de l’Associació, que presideix Albert Soler, i també de l’alcaldessa Neus Lloveras i de la regidora de Cultura, Adelaida Moya. S’hi va donar a conèixer el programa, la portada del qual ha estat dissenyada per Sílvia Esteve, i el cartell, que és obra d’Esther Giralt. El programa inclou un punt de llibre de l’edició 2019 (escollit entre els 209 dibuixos realitzats per l’alumnat de primària de la majoria d’escoles de Vilanova). La guanyador del concurs va ser Julia Garcia, de l’escola Ítaca; el segon premi va ser per a Juan Carlos Hernández (Aragai) i el tercer, per a Rita Gibert (escola Sant Jordi).

 

Durant la presentació, la regidora de Cultura va destacar que la Festa Major d’Hivern “és una festa que uneix passat, present i futur”, mentre que la batllessa va destacar “el paper rellevant de la nostra ciutat en el reconeixement i la vitalitat de la festa a nivell de país”.

Un mes ple d’actes

Quant al programa, inclou tot un mes d’actes, entre el 8 de gener que es va inaugurar la mostra fotogràfica retrospectiva dels Tres Tombs, al Mercat del Centre, fins al 3 de febrer, amb el dinar dels Tres Tombs. Entremig hi ha, entre altres, el correfoc de Sant Antoni i el gran ball dels Tres Tombs, aquest dissabte; la cercavila de balls i entremesos en honor a Sant Antoni Abat, el trasllat de la bandera fins a la plaça de la Vila, per donar pas al pregó que anirà a càrrec de Pere Puig, el llançament de 12 morterets i repic de campanes i el lliurament de la bandera a la banderera d’enguany, la jove de 15 anys Laia Paños, aquest diumenge; i molts altres actes.

Dijous, festa local

El dia central dels Tres Tombs, dijous de la setmana que ve, es farà de bon matí l’esmorzar carreter, a la Masia d’en Frederic, l’arriada de bandera a casa l’àvia de la banderera, al carrer Dr. Fleming; la missa en honor al co-patró de Vilanova; la concentració de cavalleries, carros i carruatges al barri del Llimonet, des d’on el seguici baixarà fins a la plaça de Sant Antoni per rebre la benedicció i començar al punt del migdia els tres tombs, que passaran pel carrer de l’Aigua, Menéndez Pelayo, Francesc Macià, Josep Coroleu, Av. Cubelles, carrer de l’Havana i rambla Principal. El lliurament de trofeus es farà a la rambla, amb premi d’honor en les categories de cavall muntat, enganxada lleugera, carro agrícola i un premi especial “in memoriam” Salvador Sendra al millor cavall hispà-bretó. Val a dir que l’organització convoca un concurs fotogràfic sobre la cavalcada, amb quatre premis que sumen 550 euros en metàl·lic. El veredicte es farà públic el 2 de febrer.

FER UN COMENTARI