El pregó de les Fires i Festes ha portat cua. Dilluns el grup municipal del PSC reclamava la dimissió de l’alcalde, Josep Maria Ribas, per “la greu crisi institucional” que havia provocat amb el poble agermanat de Cañete la Real, per “l’incompliment de la paraula donada a la seva alcaldessa”.

Els fets als quals fan referència van passar dijous al vespre, durant el pregó que van pronunciar els alcaldes de dues de les tres ciutats agermanades amb Sant Sadurní: Zegama i Cañete la Real (per motius d’agenda Bastia Umbria no hi va poder ser). Segons expliquen els socialistes, l’alcalde va comprometre’s amb l’alcaldessa de Cañete la Real (Màlaga) que durant el pregó no hi hauria cap bandera amb proclama ni símbol independentista al balcó. Amb tot, segons denuncia el PSC, “mentre la majoria de regidors esperàvem dins la Sala de Plens per accedir al balcó i procedir a la lectura del pregó, alguns regidors/es del Consistori, de les formacions polítiques de la CUP, ERC i PDeCAT, van accedir lliurement al balcó de l’Ajuntament a col·locar, de forma absolutament discrecional, totes les consignes polítiques que van voler, sense cap mena de control per part de l’alcalde de la vila. Aquestes consignes van ser col·locades a sobre de les banderes del País Basc, d’Andalusia i d’Itàlia”, sense que els alcaldes convidats en fossin conscients. La imatge de l’alcaldessa del PSOE envoltada de pancartes contra els “presos polítics” s’ha viralitzat al poble malagueny durant les últimes hores i Josefa Jurado ha advertit que l’agermanament amb Sant Sadurní “penja d’un fil”.

L’alcaldessa malaguenya diu sentir-se víctima d’una “emboscada” perquè va pronunciar el pregó sense ser conscient que el balcó hi havia estelades i pancartes que demanaven la llibertat dels presos polítics. En un comunicat difós a les xarxes socials de l’Ajuntament de Cañete la Real, el govern municipal ha assegurat sentir-se “decebut” per l’executiu de Sant Sadurní, ja que l’alcaldessa va comprovar que no hi havia cap símbol polític quan va arribar a la Casa de la Vila, al balcó de la qual s’observaven les banderes basca i andalusa al costat de la senyera. El govern d’a-quest municipi malagueny ha criticat la presència de les pancartes per l’alliberament dels polítics empresonats col·locades al balcó a última hora sense que els pregoners les poguessin veure, i ha assegurat que a l’Estat espanyol “no hi ha presos polítics ni exiliats”.

L’alcalde ho atribueix a “estratègia política”

L’alcalde de Sant Sadurní ha explicat que al balcó de l’Ajuntament fa mesos que hi penja una pancarta que reclama la llibertat dels polítics, la qual es va treure temporalment per poder penjar les banderes dels pobles agermanats. Pel que fa a les pancartes efímeres desplegades dijous al vespre, ha assegurat que no era conscient de l’acció protagonitzada per alguns regidors. En un comunicat, l’equip de govern ha lamentat “profundament” el greuge que la polèmica està ocasionant a l’alcaldessa de Cañete la Real i ha mostrat el seu rebuig a l’actitud d’algunes formacions polítiques que, “per qüestions partidistes i interessades, pretenen malmetre la cordial relació que mantenen ambdós municipis i les seves institucions”.

FER UN COMENTARI