Plantalech dissenya el penúltim rosetó de vitralls de la basílica Santa Maria, de Vilafranca, al·legòric a la vinya

0
589
Mural a mida natural de com serà el rosetó, presentat a l’auditori del Viseum per Txell Colomer, Josep Panyella, Fèlix Plantalech, Xavier Aymerich i Ricard Rafecas.

La basílica de Santa Maria té espai per a 28 rosasses, i n’hi ha 26. Falten fer les dues primeres, entrant a l’esquerra. Doncs bé, en els propers mesos, possiblement abans d’acabar l’any, ja només n’hi mancarà una. L’artista vilafranquí Fèlix Plantalech ha entomat el projecte de fer-ne el disseny, amb patrocini dels Serveis Mèdics Penedès, per encàrrec de la Parròquia de Vilafranca, i el muntatge el farà el taller gironí Vitralls Can Pinyonaire.

Aquest dimarts s’ha presentat a l’auditori del Vinseum el projecte. Plantalech ha explicat que quan va rebre l’encàrrec, “era analfabet del món dels vitralls”. La consulta de llibres i la contemplació dels vitralls de la pròpia basílica i també dels de la Sagrada Família el van situar. L’únic condició era que fos al·legòric al Penedès.

Plantalech volia que, en temps de penúries per la pandèmia, s’hi reflectís “l’alegria de viure”, i inspirat en l’obra “La dansa”, d’Henri Matisse, ha creat un disseny en què es veuen com a elements centrals quatre ceps despullats de pàmpols, ballant. És un disseny “molt senzill, net, no barroc, amb pocs colors, però en vidre serà l’eclosió de llum i de color”, ha dit. Amb tot, els vitralls tindran una quarantena de colors diferents.

El regidor de Cultura Ricard Rafecas, ha elogiat la “creativitat” de l’artista i de la seva obra.

El mecenes Josep Panyella, de Serveis Mèdics Penedès, ha comentat que l’encàrrec era que fes “alguna cosa que transmetés llum, llum mediterrània, amb el verd que representa el Penedès i el cep que representa el Penedès”.

Mossèn Xavi Aymerich ha recordat que els dos primers rosetons de la basílica, entrant a l’esquerra, obra de Pau Macià, ja són de motius penedesencs (els Castellers i Sant Fèlix), mentre que la resta són de motius marians, i ha adjudicat la feina de fer els vitralls al taller que ja es va encarregar de la restauració dels petits vitralls de la façana sud i del sostre de la capella del Santíssim.

Txell Colomer, vitrallera vilafranquina que treballa al taller Vitralls Can Pinyonaire, explica que farà servir “una tècnica molt tradicional, amb els mateixos materials i les mateixes eines que es feien servir a l’època medieval. El soteró farà un diàmetre de 2,60 metres, constarà de 19 plafons, es farà “amb un vidre alemany, amb bufat artesanal” i s’instal·larà amb una grua per dins la basílica, mentre que per fora hi haurà un altre vidre protector, translúcid.

La inauguració podria fer-se en el marc d’un concert d’orgue.

FER UN COMENTARI