Aquest dimarts l’Ajuntament del Vendrell aprovava, amb 12 vots a favor (del govern i la regidora no adscrita) i 7 en contra (Som Poble-ERC, Junts pel Vendrell, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell), la primera ordenança municipal d’ús i aprofitament de les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs.

Entre altres, aquesta ordenança suposarà la identificació de trams a les platges on no es podrà fer soroll o on no s’hi podrà fumar. La regidora de Platges del Vendrell, Bàrbara Peris, recorda que el municipi té set quilòmetres de platges repartides entre Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs, “entre les quals hi ha zones molt massificades i altres més tranquil·les, que cal preservar”. Segons la regidora responsable dels barris marítims, “Cada usuari té dret a escollir la platja en funció de les seves preferències”.

La regidora apunta que l’objectiu de les platges sense soroll i sense fum és oferir una resposta davant la proliferació de banyistes que s’instal·len a la platja amb música. Així, des de l’Ajuntament es voldria “preservar la calma” que ja hi ha en indrets de la platja com la zona de les Madrigueres. Amb l’aprovació de l’ordenança inicial, el Consistori anirà concretant quins seran els trams preservats de sorolls i fum, i també les sancions.

Protecció del patrimoni i socorrisme
Això a banda, aquesta primera ordenança de les platges del Vendrell també vol deixar per escrit que les persones que descobreixin alguna troballa que pugui tenir interès arqueològic les hauran de derivar al Departament d’Arqueologia Subaquàtica de la Generalitat, sense extreure-les del mar. Aquest vol ser un primer protocol d’actuació per si es repeteixen situacions com l’aflorament de restes arqueològiques a la línia de costa que va portar el temporal Gloria.

Finalment, l’ordenança també encara situacions que fins ara no quedaven del tot regulades, com ara el servei de socorrisme, les guinguetes i els serveis a la platja, la celebració d’esdeveniments i festes; com actuar en cas de trobar un animal mort o la prohibició de mantenir relacions sexuals a la sorra, entre altres.

Barbara Peris comenta que malgrat que la platja “és l’espai urbà amb un ús més intensiu”, fins ara no tenia ordenança específica, i estima que aquesta podria entrar en vigor a finals de juliol.

FER UN COMENTARI