Polèmica i indignació per la mort a trets d’un gos per part d’un policia de Calafell

0
933
Concentració de protesta davant l'Ajuntament convocada pel PACMA.

Un agent de la Policia Local de Calafell va abatre divendres a la tarda amb la seva arma i va causar la mort un gos que vagava pels carrers de Segur de Dalt i que segons fonts municipals, hauria atacat l’agent. El gos, que campava pels carrers des de feia dies, era de raça Rottweiler (considerada com a pòtencialment perillosa), i l’Ajuntament n’ha denunciat el propietari. La seva mort ha causat indignació dels animalistes. L’endemà dissabte, més d’un centenar de persones van fer una concentració de protesta davant la Casa de la Vila, convocats pel Pacma.

Els fets van passar al carrer Empúries, a la urbanització Les Brises, després que un veí truqués al telèfon 112 per denunciar que el gos estava lliure pel carrer. La patrulla de la Policia local hi va acudir, un dels agents va baixar del vehicle per trucar al domicili i el gos se li va acostar corrent i en actitud amenaçadora. L’agent, segons fonts municipals, es va intentar refugiar darrera del vehicle, però l’animal el va empaitar i el va acorralar contra una tanca de formigó, segons donar temps a l’altre agent a baixar del cotxe. Aleshores, l’agent atacat va desenfundar la seva arma i, “en defensa pròpia”, va disparar, sempre segons fonts municipals, que no coincideixen amb les difoses a través de les xarxes socials. El gos, de nom Shaitan, tenia tretze mesos.

L’Ajuntament de Calafell informa que “l’agent que es va trobar en aquesta situació és un policia experimentat, amb molts anys de servei i conegut per tothom per ser una persona tranquil·la i serena”. També informa que la de divendres era la sisena intervenció que la Policia Local feia des del mes de setembre per denúncies veïnals per aquest gos. Anteriorment s’havia fet un intent de capturar-lo, però l’animal va fugir. També havia requerit reiteradament als propietaris de l’animal que en tinguessin cura i evitessin que anés solt pel carrer. Inicialment, la persona propietària va negar ser-ho, però en conversa telefònica amb la Policia es va comprometre a aportar la documentació del gos. Divendres, en el moment en què el gos va ser mort a trets, els propietaris no eren a casa. L’Ajuntament ha remès al jutjat les diligències del cas del gos mort i ha presentat denúncia contra la persona propietària per incompliment de la normativa d’animals de companyia.

El Partit Animalista (PACMA) va reunir l’endemà més d’un centenar de persones ne un acte de protesta davant l’Ajuntament. El seu portaveu va exigir al Consistori no criminalitzar determinades races de gos; explicar per què no havia avisat el servei de recollida d’animals; investigar els fets prenent el testimoni de persones presents; identificar l’agent que va disparar; depurar responsabilitats a la Policia Local; i crear protocols d’actuació no letals perquè no es torni a repetir.

L’alcalde Ramon Ferré (PSC) lamenta la mort del gos, però reclama responsabilitats al propietari, que nega ser-ho. Ferré ha afegit que “la Policia local ha treballat molt i bé salvant animals en tota mena de situacions i ha intervingut a les gosseres il·legals per protegir els gossos que hi estaven en pèssimes condicions”. També recorda que l’Ajuntament en aquest mandat ha impulsat diverses iniciatives en pro dels animals, com crear nous equipaments d’esbarjo per a gossos, censar i protegir les colònies de gats i crear una regidoria de protecció dels animals, a més d’estar enllestint un centre d’acollida i adopció per a gossos.

El PDeCAT, en canvi, considera que ara Calafell no és un municipi “Pet friendly” i demana a Ferré que assumeixi responsabilitats per la mort del ca, i més sabent que l’Ajuntament coneixia l’existència del gos i del problema des de feia quatre mesos. Explica, a més, que l’agent li va etzibar tres trets.

FER UN COMENTARI