Viticultors pel Cava es queixa que les quatre empreses més grans del sector quedin exemptes de l’increment 

La DO Cava ha aprovat el seu pressupost per a aquest 2019, el qual contempla un important increment de gairebé 1,4 milions d’euros, passant dels 2,3 milions d’euros del 2018 als 3,7. Amb aquest augment es pretén, sobretot, intensificar les accions de promoció per fer arribar el cava al consumidor final i a la vegada poder desenvolupar la segmentació i zonificació del Cava (diferenciació de tipus de cava en funció de les característiques de les zones productores), així com reforçar encara més el control de la traçabilitat del raïm.

Per poder fer front a aquest increment, s’ha decidit augmentar les quotes a tots els inscrits, tant pagesos propietaris de parcel·les com a elaboradors de vi base i embotelladors. A qui no repercuteix, però, aquest increment és a les quatre o cinc empreses que produeixen més de 10 milions d’ampolles, ja que al·leguen que elles soles ja aporten gairebé el 50% del total del pressupost. Aquesta exempció ha provocat les queixes de les entitats integrants de la coalició Viticultors pel Cava (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors de Catalunya) perquè “no entenem aquest increment desigual”, comenta Antoni Borràs, un dels vocals de la coalició dins de la DO.

Des de Viticultors pel Cava expliquen que són conscients que aquestes quatre empreses són les que més aporten, però pensen que tots haurien de fer un esforç. Els propietaris de parcel·les fins ara pagaven una quota de superfície de 10 euros per hectàrea i a partir d’enguany passaran a pagar-ne 30. “Som conscients que aquest increment és necessari per dedicar més recursos a la promoció; entenem que és una opció de futur. Sabem que la quota per superfície que pagàvem fins ara estava molt per sota de la d’altres zones i, si volem apostar per la qualitat, cal incrementar-la”, explica Borràs.

Malgrat les desavinences, la coalició va votar favorablement a aprovar els pressupostos “perquè es puguin complir els objectius plantejats per als pròxims anys” i diuen haver donat “un vot de confiança”.

Titolet

FER UN COMENTARI