Diversos grups consideren “intolerables” les paraules que el regidor de Seguretat Ciutadana va fer al passat ple, on no va considerar les agressions registrades per La Barraca

L’Assemblea Feminista La Ruda i el col·lectiu La Barraca, que organitza cada any la festa major popular de Vilafranca, han criticat aquesta setmana els comentaris que Joan Manel Montfort, regidor de Seguretat Ciutadana, va fer al darrer ple municipal amb relació a les agressions masclistes que van tenir lloc durant la festa major.

Enguany hi havia un punt lila contractat per l’Ajuntament i el punt lila que gestiona La Barraca a partir d’un protocol propi. Malgrat que a La Barraca s’haguessin registrat diverses agressions, el regidor va afirmar que no n’hi havia hagut i que “només hem tingut un cas d’abús”, referint-se a l’agressió patida per una periodista a la Diada de Sant Fèlix. Per Montfort, les informacions del col·lectiu “no són dades oficials, i tots sabem com funciona això de La Barraca”, alhora que comparava les agressions masclistes amb els robatoris. El regidor de la CUP Noel Viñas va recriminar els comentaris a Montfort, que va afegir “no tinc cap inconvenient en retirar les paraules si se senten ofesos”.

Com a resposta als comentaris, La Ruda i La Barraca signaven un comunicat on exigien la rectificació pública del regidor i equip de govern i reiteraven la seva petició de la dimissió de Montse Arroyo, regidora d’Igualtat, “per la seva clara incompetència pel càrrec”. Al comunicat també recordaven que “la presència de punts liles ha estat escassa” i subratllaven que el nombre de denúncies per agressions masclistes havia rondat la desena només al punt lila autogestionat. Finalment, els col·lectius afirmaven que “Vilafranca no és un exemple d’èxit en matèria de gènere i queda molta feina per fer”. De manera paral·lela, La Barraca va convocar una roda de premsa on va donar a conèixer detalladament deu denúncies al seu punt lila per agressions masclistes, de les quals tres es van denunciar als Mossos d’Esquadra; i també van exposar altres situacions patides per noies quan tornaven a casa, des de persecucions a amenaces de violació i tocaments. Presentant les dades, el col·lectiu pretenia “remoure la memòria dels nefastos fets per veure si així el regidor Montfort decideix creure’ls o segueix negant-los”, ja que consideren que els comentaris del regidor “són una falta greu de responsabilitat que banalitza les denúncies i infravalora el paper crític dels punts liles”.

Els grups polítics d’Esquerra Republicana i la CUP també van rebutjar els comentaris de Montfort. Al seu comunicat de rebuig, ERC recordava que “s’han aprovat moltes mocions en matèria de gènere per unanimitat però han quedat en paper mullat per part del govern”.

FER UN COMENTARI