Potenciar el Port, repensar els polígons i enfortir el primer sector, eixos claus per a la reactivació econòmica de Vilanova

0
516
Foto conjunta del govern de Vilanova amb els agents civics i socials que han participat a la presentació del Pla de Reacitvació.

El govern de la ciutat presenta un pla, que en l’eix social té com a principal objectiu l’atenció a les persones amb situació de vulnerabilitat.

De mica en mica els ajuntaments van definint la seva estratègia per enfortir els sectors que han quedat més afectats després de la pandèmia del coronavirus. Aquest dimecres ha estat el torn de Vilanova i la Geltrú, que en un acte a l’Institut Municipal d’Educació i Treball ha presentat el seu Pla de Reactivació. En el cas de la capital del Garraf es tracta d’un pla que, en total, preveu fins a 334 accions agrupades en dos eixos: econòmic i social. La intenció és desplegar aquestes mesures a curt, mitjà i llarg termini i la voluntat és que sigui un pla que serveixi de guia per a futur governs de la ciutat, com ha explicat durant la presentació l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau. El govern local ha estat acompanyat pels representants del sector econòmic i associatiu de la ciutat, que han estat una peça clau en la redacció d’aquest informe amb l’aportació d’idees i propostes.

Així doncs, d’entre les accions més destacades que s’estipulen per reactivar econòmicament la ciutat hi ha la potenciació del Port de Vilanova com a gran espai d’activitat econòmica, integrat a la ciutat. Per això, caldrà revisar el Pla Especial del Port, que es preveu fer entre el 2022 i el 2023. En aquest àmbit també hi ha la intenció de convertir els actuals polígons industrials en zones d’activitat econòmica urbana. Això vol dir apostar per la digitalització de les empreses actuals i treballar per atraure empreses estratègiques a la comarca, sobretot centrades en el desenvolupament econòmic al voltant de la innovació, la robòtica i la tecnologia.

Pel que fa al primer sector, molt important en l’economia de la ciutat, es vol potenciar a través del mercat municipal, amb la creació d’una aula gastronòmica que serveixi com a espai de dinamització, tast i degustacions de productes i sigui alhora un lloc de trobada entre professionals del sector. A més, es pretén dotar de més recursos l’Oficina Municipal d’Empresa, que es canviaria d’ubicació i faria funcions d’assessorament i orientació i d’acompanyament en el tràmits empresarials amb altres administracions. Segons s’especifica en el document, de més de cent pàgines, la futura reactivació econòmica de Vilanova i la Geltrú també implica enfortir la marca turística i repensar el model actual de mercats i fires, principalment la Fira de Novembre.

Atenció als més vulnerables 
Respecte al nou impuls en l’àmbit social les propostes aposten per la igualtat, amb especial atenció als col·lectius i persones que després de la pandèmia viuen en situació de vulnerabilitat. En aquest àmbit, principalment, es vol facilitar l’accés a l’habitatge amb la declaració de Vilanova com a àrea de mercat de lloguer tens, per poder aplicar la normativa de contenció de preus de lloguer aprovada per la Generalitat. També hi ha la idea d’incentivar als propietaris de pisos perquè els lloguin amb condicions favorables per a les dues parts i no deixar de banda tampoc les ajudes per al pagament de lloguers. Aplicar mesures contra la pobresa energètica, oferir serveis a persones sense llar i la construcció d’un centre de dia també són accions destacades en matèria social. A més, hi ha l’objectiu de reforçar l’atenció primària i domiciliària, oferir més suport educatiu i impulsar polítiques que facilitin l’accés dels joves al mercat laboral. En l’àmbit esportiu, el pla es marca l’objectiu a llarg termini de la construcció d’un nou pavelló.

El Pla de Reactivació Econòmica i Social de Vilanova també contempla accions urgents que van més enllà de l’àmbit municipal i que depenen directament d’altres administracions, com la construcció del nou hospital comarcal, el desdoblament de la C-15 fins a Manresa, l’eliminació dels peatges de la C-32 i la millora dels transports públics. El detall de totes les accions al complet es pot consultar a través de la pàgina web reactivem.vilanovacat.

Per al PSC és “una oportunitat perduda”
Coincidint amb la presentació per part del govern d’aquest Pla de Reactivació el PSC, com a principal partit de l’oposició al ple de Vilanova, ha volgut dir la seva i considera aquest pla “una altra oportunitat perduda”, si no hi ha “lideratge, voluntat de diàleg, de teixir complicitats i de buscar el consens”. En un article d’opinió signat per la portaveu municipal dels socialistes, Teresa Llorens, explica que “sense full de ruta clar, que assenyali cap on volem anar, quines són les prioritats, quin és  el calendari, i amb quins recursos es compta, es fa inviable desenvolupar un pla de reactivació per a la ciutat” i lamenta que el govern hagi presentat el document sense que els grups de l’oposició hagin pogut valorar-lo.

Llorens assegura que les propostes que van aportar des del PSC s’han inclòs al document final, però critica que en tot el pla no hi hagi “cap ement a aspectes concrets en l’àmbit social, ni a accions concretes sobre mobilitat, via pública, transició ecològica ni urbanisme”.

Malgrat tot, els socialistes asseguren que continuaràn treballant amb el govern quan els convoquin, “però no participarem d’accions propagandístiques”, diuen.

FER UN COMENTARI