Premi de les ADF a un projecte per convertir l’hort de Cal Gallina de Vilafranca en escola de foc

0
513

Un dels dos Premis de Prevenció d’Incendis Forestals que la Diputació de Barcelona lliura anualment a projectes presentats per les Agrupacions de Defensa Forestal ha recaigut novament en una ADF del Penedès. En aquest cas, l’ADF La Carrerada, de Vilafranca, pel projecte de creació d’una escola de foc a l’hort de Cal Gallina. Un projecte únic a Catalunya, que ha rebut l’incentiu d’11.000 euros de la Diputació.

En concret, el premi Jordi Peix per a projectes d’informació i sensibilització de la societat per la prevenció dels incendis va ser lliurat telemàticament pel diputat de Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, al president de l’ADF vilafranquina i també regidor a l’Ajuntament, Miquel Medialdea.

El projecte presentat consisteix en el condicionament de l’espai verd municipal de Cal Gallina, situat al pati interior dels carrers de Cal Bolet, Amàlia Soler, General Cortijo i passeig de Rafael Soler, com a viver forestal per proveir les ADF i entitats de planter per a futures reforestacions, i també crear-hi un espai d’educació ambiental, principalment per a les escoles. El projecte també inclou d’un projecte museístic amb plafons i es programaran itineraris i xerrades d’experts que parlaran de sostenibilitat, canvi climàtic, biodiversitat o reforestacions. Es tracta d’un projecte pioner en el que hi ha implicades nombroses entitats i associacions del Penedès.

L’Ajuntament va adquirir l’hort de Cal Gallina quan es van aixecar els blocs de pisos del carrer General Cortijo. El seu propietari, Fèlix Raventós, en va conservar l’usdefruit fins a la seva mort, que es va produir la passada primavera. En aquest espai encara es conserven els antics bancals on es feien les sembres per produir. És un espai natural insòlit a tocar del centre de la vila, en què es projecta de plantar-hi plantes mel·líferes i un petit jardí de papallones, entre altres.

D’altra banda, l’ADF Pla de Bages es va endur el premi Rossend Montané per a projectes de planificació de la gestió en la prevenció d’incendis forestals, amb un projecte sobre viabilitat per la implementació de microrescloses per afavorir diversos processos relacionats amb els boscos de ribera. El Rossend Montané ret homenatge al qui va ser alcalde d’Olèrdola i que va morir al 1991, essent batlle, durant l’extinció d’un foc al municipi.

FER UN COMENTARI