Preocupació veïnal i problemes de salut per l’enderroc de La Jijonenca

0
508
La pols de les obres es filtra a les cases i seria la causa dels problemes de salut. // MARIA LOURDES GARCÍA

L’edifici de la històrica fàbrica de La Jijonenca del Vendrell està sent enderrocat des de poc abans que comencés el confinament, a mitjans del mes de març.

Els darrers anys d’activitat de la fàbrica les instal·lacions del Vendrell s’utilitzaven com a nau de distribució i s’hi duien a terme tasques administratives, després de cinquanta anys de recorregut industrial en el món de l’elaboració de gelats, però ja feia temps que l’edifici estava abandonat i ara el seu espai serà ocupat per un centre de distribució alimentària.

Obres conflictives

Des que va començar l’enderrocament de l’edifici alguns veïns de la zona han estat experimentant picors i problemes respiratoris, i d’altres només van a casa per dormir a causa del malestar. A més, algunes mascotes de la zona també estan patint problemes i han de prendre medicació.

“Des que van començar les obres que no podem ni sortir als balcons i terrasses per la pols” comenta Maria Lourdes García, veïna de la zona. “Ens costa respirar, sobretot a la nit, i molts de nosaltres tenim sensació d’ofec. El meu gat s’ha de medicar perquè se li fan clapes i ferides a la pell i la veïna del costat ha tingut una reacció al·lèrgica a la cara”. Segons García, ni l’Ajuntament ni l’empresa encarregada de l’enderroc es cuiden de la situació: “a l’Ajuntament ens diuen que l’empresa té tots els permisos, però nosaltres demanem que cuidin la nostra salut i que no treballin de 8 a 20h, que no haguem d’estar tot el dia amb la pols i el soroll i no ho haguem de tenir tot tancat”.

Des de la regidoria de salut de l’Ajuntament del Vendrell, però, asseguren que no s’han rebut queixes ni hi ha hagut consultes mèdiques relacionades amb les obres: “just davant de la fàbrica hi ha la llar d’avis La Muntanyeta i allà surten als jardins i no s’han vist afectats per les obres” comenta Montse Martín, regidora de Salut. “Ens hem assegurat de portar un control exhaustiu de les obres des d’Urbanisme i amb l’empresa, i a la nostra regidoria de moment no tenim constància de cap conflicte que pugui malmetre la salut. A més, l’empresa que executa l’enderroc té instal·lats pulveritzadors d’aigua per reduir la quantitat de pols que es genera i el pla de treball que segueixen ha estat aprovat per la Generalitat, incloent la desamiantització i el certificat de desamiantat. Per part de l’Ajuntament s’han fet les inspeccions de tot el que ens exposa l’empresa i són correctes, tant la gestió d’horaris com la correcta gestió de residus”.

FER UN COMENTARI