Pressió fiscal als grans tenidors de pisos buits de Sant Pere de Ribes

0
1150
Abigail Garrido (alcaldessa) i Fran Perona (regidor de Règim Intern).

Les Ordenances Fiscals de 2018, que es portaran al ple municipal de dimarts vinent, consoliden la pressió fiscal iniciada enguany sobre els grans tenidors d’habitatges buits. Inicialment l’any passat l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va obrir 36 expedients, tots del Sareb (el banc dolent). L’estudi fet dels pisos buits del municipi es fa en base a un creuament de dades de consums d’aigua i a visites d’inspectors. Després de garbellar, però, finalment van ser una desena els pisos buits sobre els quals es va aplicar la nova taxa que els grava. Un any després, el Consistori ha ampliat la recerca a altres bancs i té sobre la taula l’expedient d’una vintena més d’habitatges desocupats, als quals aplicarà la taxa.

N’hi ha quasi 600
L’alcaldessa Abigail Garrido afirma que l’objectiu no és recaptador sinó dissuasiu, per tal que els posin a disposició del mercat i els ofereixin en lloguer assequible. L’administració calcula que al municipi hi ha gairebé 600 pisos buits, per bé que “la meitat tenen ocupacions anòmales”, informa el regidor de Règim Intern, Fran Perona. Si els treuen al mercat i a preu de lloguer assequible (un màxim de 600 euros al mes), no només no se’ls gravarà aquest nou impost sinó que a més es pot fer una rebaixa del 95% de l’IBI. I encara hi ha una altra fórmula, que és la del lloguer social, que pot estar entre els zero i els 200 euros al mes.

D’altra banda, a més rebaixar un 4% l’IBI per compensar l’increment del 4% que va aplicar el govern de l’Estat al desembre (sense marge de temps per compensar-ho l’Ajuntament), l’alcaldessa ha anunciat que en la factura d’enguany també es retornarà el 4% pagat de més al 2017. Per tant, doble rebaixa.

A més, els pagaments dels principals impostos, com l’IBI i la taxa d’escombraries, es retardaran un mes, per tal d’apropar-les al moment en què es cobri la paga extra.

FER UN COMENTARI