L’increment del preu de l’electricitat i del gas és escandalós. Ja ens n’hem fet referència en altres ocasions. El motiu és clar: hi ha més demanda, menys oferta, i els que tenen la clau de pas faran servir la seva posició de força tant com puguin per treure’n el màxim rendiment. Tot molt legal, en una economia de mercat com a nostra, en què impera el liberalisme econòmic. Els experts en matèria energètica i econòmica ja ens han avançat que això va per llarg; que l’hivern serà cru, vaja!

Però no és únicament l’energia el que s’està encarint. L’absència de matèries primeres està deixant moltes empreses sense abastiment de components, i això també fa pujar el preu dels productes. L’automoció, que és un sector cabdal per a l’economia, i que està també en plena transformació, pateix des de fa temps mancança de microxips pràcticament a escala mundial i, en conseqüència, els estocatges de vehicles estan molt tensionats, com va quedar en evidència durant la recent Fira de Santa Teresa al Vendrell, en què els concessionaris van veure notablement reduït el seu espai d’exposició, per manca de prou vehicles.

Així mateix, el sector del vi i el cava ha vist com els costos de producció i distribució han anat a més. En els darrers mesos se’ls ha encarit el vidre, també l’alumini, el ferro, el paper… en definitiva, les matèries primeres, com també l’electricitat, que afecta tothom, i el transport. I és que a la contenció de producció i vendes de l’any passat a la majoria de sectors a causa de la covid, hi ha seguit un augment de la demanda
–també a escala mundial– a causa de la suavització de les restriccions de la pandèmia. I tard o d’hora, l’increment de costos per a les empreses acaben repercutint en el preu final de venda del producte, és a dir, afecta tothom.

En un moment en què són moltes les persones i famílies que no han recuperat la normalitat laboral prepandèmica; amb molts treballadors encara amb ERTO parcials de llarga durada; amb moltes persianes de botigues arriades i que ja no es tornaran a aixecar… En aquest context, malgrat la millora de la situació sanitària d’enguany gràcies a les vacunacions més o menys massives, tot sembla indicar que el 2022 serà també un any que farà pujada.

FER UN COMENTARI