Primer pas, amb 18 anys de retard, per construir la segona biblioteca a Vilafranca

0
2716
Biblioteca Torras i Bages.

L’Ajuntament de Vilafranca comença a fer passos, per fi, per construir una segona biblioteca, o bé ampliar-ne l’actual. O totes dues coses. Segons el pla de biblioteques de la Generalitat, quan s’arriba als 30.000 habitants correspon una segona biblioteca. I això va passar l’any 2000. Són, doncs, divuit anys d’endarreriment per complementar la Torras i Bages amb una biblioteca comarcal. Però el ple de dimarts va fer un primer pas en aquesta direcció en aprovar el Pla de Biblioteques i Lectura Pública 2018/20. Es farà un estudi econòmic per quantificar les dues opcions i una comissió tècnica municipal les avaluarà. El regidor de Cultura Raimon Gusi (PDeCAT) va dir que la decisió es prendrà al llarg del bienni 2019/20.

Josep Ramon (PP) aposta per l’ampliació perquè creu que sortiria més barat i la Diputació de Barcelona hi donava suport ara fa quatre anys, quan CiU ho duia al programa electoral. Ramon Arnabat (VeC) va dir que la manca d’espai bibliotecari a Vilafranca “és un problema econòmic, social, cultural i urbanístic”.

950 m2 versus 3.000 m2

Josep Àlvarez (ERC) va dir que la Torras i Bages ocupa 948 m2, quan el Pla aprovat, sorgit després d’un procés de participació ciutadana, indica que a Vilafranca n’hi calen més de 3.000. ERC creu que cal ampliar la biblioteca actual i construir-ne una segona.

Marcel Martínez (CUP) va qualificar de “nefasta” la situació a la vila per l’endarreriment. Va comprar els metres quadrats bibliotecaris de Vilafranca amb els de Sant Sadurní (1.552), entre altres, i va manifestar el seu temor que la creació de la comissió tingui funció dilatòria: “quantes inversions s’han fet que no han tingut una comissió tècnica?”

L’alcalde Pere Regull va admetre el retard, que va justificar per haver fet front a situacions d’emergència social, a la tarifació social de les llars d’infants i als dos milions d’euros d’inversions no previstes del fons Feder de la Unió Europea.

FER UN COMENTARI