Projecció de la pel·lícula del pilar de 6 carregat al 1967 pels Nens del Vendrell, el primer del segle XX

0
315

Aquest divendres a les 8 del vespre tindrà lloc a l’Auditori del Tívoli del Vendrell l’acte de presentació de la inèdita filmació del polèmic pilar de 6 que els Nens del Vendrell van carregar el 12 de novembre del 1967, i que era el primer que es feia al segle XX. Fa 54 anys d’aquell espadat que va ser l’inici de la primera febre pilarera del segle passat, i en feia 53 que no es projectava el vídeo. Serà un dels actes previs inclòs al programa de la festa major.

La cinta formava part de l’arxiu personal de Salvador Palau Rovira, gran aficionat casteller que a finals dels anys 60 i principis dels 70 va fer una ingent tasca de divulgació de l’activitat castellera dels Nens, en uns anys d’intensa pugna amb la Colla Vella de Valls. La família de Salvador Palau va fer la cessió en comodat de tota aquesta documentació el passat mes d’abril a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i entre ella va aparèixer la pel·lícula del pilar de 6.

Segons es desprèn d’una crònica de l’època, la filmació va aparèixer a Televisió Espanyola el 26 de desembre de 1967 en un programa realitzat als estudis Miramar de Barcelona, per demostrar que el pilar era carregat i treure de dubtes aquells qui en negaven la validesa. Posteriorment, el març del 1968 es va projectar al cinema Bolet de Vilafranca. Des de llavors no es té constància que s’hagi tornat a difondre en públic.

S’aprofitarà l’acte per projectar tres pel·lícules també desconegudes, les dels tres intents que els Nens van provar abans de carregar l’espadat: el de la Fira del 1967 i els dos de Tots Sants del mateix any. Aquestes tres pel·lícules va ser gravades per Oriol Rossell, fundador i primer cap de colla dels Castellers de Vilafranca, i han estat cedides per la seva família. També es mostraran totes les fotografies que es coneixen d’aquest pilar de 6 carregat. L’acte es clourà amb un col·loqui del que va representar pel món casteller de l’època aquell pilar, amb l’historiador casteller Pere Ferrando com a conductor i la participació de Francesc Còrdova “Piscu”, integrant del tronc del pilar de 6, i Josep Maria Pros, casteller dels Nens.

Per assistir-hi, caldrà inscripció prèvia a l’APPsistència dels Nens o bé enviant un correu electrònic a nensdelvendrell@gmail.com.

FER UN COMENTARI