A la província de Barcelona hi ha mitja dotzena de municipis de més de 3.000 habitants que encara no tenen biblioteca. Sant Martí Sarroca n’és un, i l’actual govern local de cupaires i socialistes hi vol posar remei. Per això s’ha posat en mans de la Diputació de Barcelona, que n’ha fet un estudi de viabilitat previ.

500 m2 i 9.000 documents
A partir d’aquest estudi, l’Ajuntament ha decidit fer una biblioteca de 500 m2, d’una sola planta, en un extrem del parc de la Pau que està qualificat com a zona d’equipaments, i que ara és zona verda. L’edifici costarà al voltant d’un milió d’euros i el mateix ens provincial ja s’ha compromès a aportar-ne 450.000. El Consistori demanarà a la Generalitat una subvenció del PUOSC, però segons el regidor de Cultura, Albert Tort, encara que no arribés, hi ha capacitat inversora per fer-hi front. Haurà de superar, això sí, un escull: l’oposició de l’oposició. Per tirar endavant el projecte (la redacció del qual és a licitació), caldrà aprovar per ple el pressupost municipal i l’adjudicació de les obres. I actualment, el govern local està en minoria.

Sigui com sigui, les intencions municipals són que l’edifici obri entre 2018 i 2019 i que disposi de 9.000 documents (entre llibres, plànols, DVD…), que aportarà la mateixa Diputació de Barcelona. La biblioteca formaria part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, que també contractaria la bibliotecària.

L’alcalde Antoni Ventura creu que la biblioteca serà “un complement important per l’institut i ajudarà a dinamitzar la vida cultural del poble”. Òbviament, disposarà de sala polivalent per a altres usos (xerrades, exposicions, etc.) i estarà connectat a internet. El diputat provincial Martí Pujol assegura, veient les estadístiques anuals, que “les biblioteques són l’equipament on hi ha més visites de ciutadans; són el nucli social i cultural dels pobles d’aquesta mida”.

FER UN COMENTARI