Prova pilot de col·locació de sensors de sequera en sis vinyes del Penedès

0
950
Dos investigadors de l'IRTA, plantant un sensor en una vinya d'Espiells.

L’IRTA ha soterrat en sis vinyes diferents de l’Alt Penedès, totes properes als observatoris meteorològics automàtics del Meteocat, uns sensors que analitzen la pluviometria, la transpiració i l’assecament de la terra, amb l’objectiu de recollir el màxim de dades que permetin treure conclusions de com es pot combatre millor els anys de sequera que venen, com a conseqüència del canvi climàtic. Se n’han plantat tres a cada vinya, a 15, 30 i 45 centímetres de profunditat en cada finca, per tal de conèixer les reaccions a cotes diferents.

El projecte és públic, hi col·laboren l’IRTA i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, de manera que les dades que s’obtinguin, que seran ja representatives i utilitzables a partir de 2021, es posaran a disposició de la pagesia, cellers i tothom qui hi tingui interès. L’IRTA farà recomanacions de com actuar en cas de sequera, a partir de les dades obtingudes, però serà cada propietari qui decideixi com actuar en cada cas.

El coordinador de viticultura de l’IRTA, Robert Savé, recorda que el Penedès “no té ni rec ni aigua disponible per regar” per la qual cosa “només podem perdurar traient el màxim de rendiment de la pluviositat que cada vegada serà menor”. Explica que “si tenim dades històries de pluja, de malalties, d’evaporació, etc., ens podem preparar pel que ve, que serà cada vegada pitjor”. En aquest sentit, Xavier Lluch, president comarcal, afirma que “informació és poder”.

Els sensors s’han col·locat a Espiells (finca de l’escola de viticultura i enologia), Sant Sadurní (finca Raventós i Blanc), Sant Martí (Torres), Font-rubí (Piñol), la Granada (Celler Cooperatiu) i Canaletes (Can Feixes). Els sensors detectaran la humitat de mig litre a la seva rodona i enviaran la informació al pagès al seu mòbil, que en podrà fer la lectura i veure les gràfiques mitjançant una aplicació. El sensor fa un registre cada hora.

El projecte d’Observatori de la sequera de l’Alt Penedès forma part del projecte Life Clinomics.

FER UN COMENTARI