ACN.- El Servei Català de Trànsit i el Departament de Territori i Sostenibilitat han posat en marxa una prova pilot de senyalització de revolts amb alta sinistralitat per als motoristes. El projecte consisteix a marcar amb pintura sobre l’asfalt la millor trajectòria en vies on s’ha registrat una alta concentració de motoristes i una elevada sinistralitat. També es reforça l’avís sobre la complexitat del revolt amb senyals verticals. Actualment, la prova està en marxa a la carretera BV-2115, que envolta el Pantà de Foix on s’ha actuat en 22 revolts en un tram de 3,7 kilòmetres. També s’han posat faldons de protecció per a motoristes a les barreres de seguretat.

Les proves de traçat dels revolts de la BV-2115 es van començar l’octubre del 2019. Per portar-ho a terme, es va fer una sessió pràctica sobre el terreny amb equips de monitors de formació viària i agents dels Mossos d’Esquadra. Els recorreguts van ser enregistrats des de l’helicòpter de l’SCT i sobre les motos, amb càmeres 360 graus, per la posterior anàlisi i tria dels revolts més adequats.

La carretera escollida, sobretot en el tram de Castellet i la Gornal, té una sèrie de revolts que s’ajusten a la casuística que ha derivat en els principals accidents mortals i greus dels motoristes: sortides de vida i topades frontolaterals. Trànsit ha apuntat que la mala traçada per excés de velocitat o falta de perícia, és el principal factor concurrent en aquests sinistres. Així, les corbes candidates són de curvatura mitjana (ni molt tancades ni molt obertes), un tipus de revolts que, en base als accidents que s’hi produeixen, es pot inferir que els motoristes tendeixen a mal interpretar-los o a no llegir-los bé, ja que els tracen a més velocitat de la que són capaços de manegar d’acord amb les capacitats que tenen com a conductors.

Si els resultats són positius, el projecte es podria estendre a altres carreteres freqüentades per motoristes com la BP-1103 a El Bruc, la BP-1417 a Collserola, la C-1412b a Folquer, la C-246a a Vilanova i la Geltrú, la C-31 a les costes del Garraf, la N-260 a La Molina, l’N-260 a La Parròquia d’Hortó i la T-313 a Duesaigües.

FER UN COMENTARI