Prova pilot pionera de col·locació de sensors en embarcacions del port de Vilanova

0
170

El port de Vilanova és pioner en l’aplicació de sistemes de control d’embarcacions mitjançant internet. Durant dos mesos, tres vaixells han format part d’una prova pilot amb la qual, mitjançant tres petits sensors, es mesuraven dades sobre localització, navegació, impactes, flotabilitat, vibració, temperatura, humitat i pressió. “L’objectiu del projecte és millorar la seguretat de les embarcacions i oferir un servei més eficaç en el dia a dia del port”, ha dit la regidora d’Empresa i Innovació, Conxi Martínez. El Club Nàutic ha cedit per a la prova pilot dues embarcacions (un petit veler i una llanxa Zodiac) i també ha convençut un dels seus socis perquè deixés el seu vaixell. D’aquesta manera, Vilanova s’ha convertit en el primer port on s’assaja aquesta tecnologia aplicada a la marina.

Segons Martin Longobucco, de l’empresa CD4IOT (que ha realitzat el test), amb les dades recollides es pot geolocalitzar la ruta que ha seguit el vaixell, controlar l’estat de l’embarcació, la flotabilitat, si rep impactes. Els sensors envien la informació cada quinze minuts a través de la xarxa sense fils als servidors on es processen. Longobucco assegura també que “un 80% dels naufragis es produeixen dins el port, i amb un sistema de control i alertes que permeten els sensors es podria reduir aquest percentatge”.

El president Club Nàutic, Jaume Ballbé, afirma que “el tema de la seguretat és interessant, com també el fet que puguis saber si el vaixell es mou, si t’han donat un cop o si entra aigua a la sentina. Altres potencials prestacions, com la gestió del control del trànsit, no són prioritàries per nosaltres. I pel que fa als models de predicció i meteorologia, sempre acabes fent combinatòries entre diversos i tot el que sigui millorar serà interessant”.

FER UN COMENTARI