PxC i PP “regalen” l’aprovació del pressupost de 2018 al Vendrell

0
1089

Sense necessitat de moció de confiança. El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar dimarts a la tarda el pressupost municipal de 2018 gràcies al suport sense condicions de la PxC i del PP. El govern de vuit (quatre del PSC, tres del PDeCAT i el regidor no adscrit ex-ERC Josep Marrasé) necessitava tres vots per no recórrer a la qüestió de confiança. L’alcalde Martí Carnicer apel·lava a la responsabilitat dels partits de l’oposició, amb frases com “no tenir pressupost significa el bloqueig de l’Ajuntament”, i al final va rebre el suport de 13 vots, per tan sols set en contra.

Jero Merino (PP) ho argumentava així: “per tornar al creixement cal sobretot estabilitat i no apujar la pressió fiscal”. I afegia que el govern “té poc marge de maniobra” perquè està condicionat fins al 2023 pel pla d’ajust. Araceli Bundó (PxC) abaratia igual el seu sí al pressupost. Només havia demanat quatre qüestions menors a canvi (una marquesina a la parada de taxis, un pàrquing de camions, un espai a la platja per a gossos i un protocol d’actuació de Serveis Socials per als rodamons). El govern va dir “no” i, tot i així, va aprovar el pressupost “en un exercici de responsabilitat”. En canvi, l’altre partit que està en la mateixa òrbita, Cs, s’hi va oposar perquè considera que l’alcalde està captiu de l’independentisme del PDeCAT. “És complicat el nostre suport si es manté una sòcia de govern que festeja amb altres grups de l’oposició”, en al·lusió de Mariluz Ramírez a l’intent fallit d’Eva Serramià de destronar Carnicer per fer un govern anti-155.

A grans trets, el pressupost 2018 és de 58,5 milions d’euros, un 2,9% superior al de 2017 en bona part gràcies als ingressos de cinc milions previstos per la nova concessió de l’aigua a FCC. Aquests diners permetran invertir vuit milions, dels quals dos es destinaran a pagar les obres de l’escola de música (pendent de resolució judicial, que serà desfavorable al Consistori) i 1,6 milions a estendre l’illa de vianants pel carrer dels Cafès i un tram de Dr. Robert. Carnicer va dir, no obstant, que el més important dels números és que enguany es rebaixarà per primer cop des de 2012 l’endeutament per sota del llindar del 110%, fet que en normalitzarà les finances i permetrà fer més inversions.

Eva Mata (ERC) va replicar que “vendre’s l’aigua durant 25 anys no és la manera de finançar inversions”. Rubén Suan (Som Poble) va ironitzar que els pressupost “és tan social que l’únic que els únics que hi han fet aportacions són el PP i la PxC”; va denunciar que s’hagi oblidat de l’anunciat parc del Botafoc; va posar en dubte que es puguin cobrar els cinc milions de l’aigua, a causa del pla d’ajust; i es va preguntar si l’illa de vianants s’ampliaria “amb llarbordes d’or”, tenint en compte el seu elevat cost, denunciant alhora que la renovació de clavegueram en un tram tan petit faci pujar tant el cost, quan els barris marítims s’inunden cada cop que plou fort i no s’hi fa res. Finalment, Òscar Blasco (Sí Es Pot) no accepta la nova concessió de l’aigua, troba a faltar inversions per evitar inundacions a Sant Salvador i veu insuficient destinar tan sols el 0,17% del pressupost a participació (200.000 euros).

FER UN COMENTARI