Què és el cadastre i per què farà variar el preu de l’IBI a Vilanova?

0
1773
Matías Acebes, cap de gestió tributària de l’Ajuntament de Vilanova, i Pere Renyer, tècnic del cadastre, expliquen el perquè dels canvis.

Previsiblement, a partir del mes de setembre l’Ajuntament de Vilanova rebrà una allau de reclamacions, queixes i preguntes de vilanovins sobre el proper rebut de l’IBI i com els afectarà la revisió del cadastre que ha estat fent la Direcció General del Cadastre els últims mesos. Per resoldre tots els dubtes, l’Ajuntament obrirà del 17 de setembre al 21 de desembre una oficina d’atenció al públic al centre cívic de la Geltrú, amb personal especialitzat. Però, a què es deu la revisió cadastral?

La darrera revisió del cadastre data de l’any 2005. La llei preveu que es faci cada deu anys, i s’ha fet enguany a petició de l’Ajuntament. Es fa perquè el preu del sòl, dels seus usos i les construccions que s’hi aixequen, va canviar. I no sempre a l’alça. De fet, com que la darrera actualització del cadastre data de l’etapa final de la bombolla immobiliària, en la que s’ha fet ara, de mitjana baixen tots els usos excepte el residencial, que és el que afecta la majoria de persones. La llei determina que el valor cadastral ha de situar-se al 50% del valor de mercat; un concepte difús, que es determina agafant mostres de mercat de tot el municipi, consultant immobiliàries, determinats portals i també l’Ajuntament. El que fa el Cadastre és perimetrar la zona urbana, delimitar el sòl per zones homogènies en funció del seu valor (a cada barri el terreny té un preu diferent) i, a partir d’aquí, aplicar un preu/m2 de sòl a cada zona. I s’hi suma el valor dels edificis, que ve determinat per la categoria de la finca, si té una o dues façanes, l’any de construcció, les mides, etc.

La dada resultant serveix com a base per calcular l’IBI que paga tot propietari d’un habitatge. És l’Ajuntament qui aplica el coeficient que considera just, que a Vilanova l’any que ve serà del 0,80%. És a dir, un propietari amb una casa valorada cadastralment en 100.000 euros, pagarà en concepte d’IBI l’any que ve 800 euros.

Tot això en el cas del sòl urbà, perquè l’urbanitzable (com l’Eixample Nord) es paga com a rústic –el preu és mínim–, i a les més de 2.000 edificacions que hi ha en les 40 urbanitzacions alegals periurbanes de Vilanova, les edificacions pagaran com a urbanes i el solar de la finca, com a rústica.

A finals d’agost o principis de setembre, el Cadastre enviarà una notificació a cada propietari (es calcula que en seran uns 30.000) amb el nou valor cadastral, informació de la finca i fins i tot el coeficient que l’Ajuntament els aplicarà en l’IBI de 2019. Hom es podrà descarregar virtualment la notificació; també es podrà demanar ajut a l’oficina del centre cívic de la Geltrú; i qui ni així, rebrà la notificació per correu. En cas d’haver-hi algun error, es podrà presentar recurs.

FER UN COMENTARI