Recollida de firmes al Vendrell per tornar en nom de Teresina Martorell a l’escola del Botafoc

0
1129

Un col·lectiu d’exalumnes de la mestra vendrellenca Teresina Martorell aprofitarà els actes del Dia Internacional de la Dona per reclamar que l’institut-escola Àngel de Tobies recuperi el nom que se li va treure l’any passat, Teresina Martorell. Maria Josep Pellicer, exalumna de la docent, ha explicat que el 20 de març a les 7 de la tarda al centre cívic l’Estació es recolliran firmes per presentar-les al Consell Escolar Municipal, que l’any passat va decidir el canvi de nom. Pellicer espera recollir moltes firmes, ja que creu que és l’única manera de poder restituir el nom al centre educatiu. Pellicer considera el canvi “un fet desafortunat” des dels punts de vista cultural i de la igualtat. En primer lloc, perquè Martorell va ser pionera en l’ensenyament a la comarca, ho va fer en català, “va formar diferents generacions de joves que en un el Vendrell rural no haurien estudiat”, va ser formadora de formadores, etc. I en segon lloc, recorda que fa 25 anys hi va haver una mobilització al Vendrell per restituir públicament la seva figura, que va culminar donant-li el nom de l’escola del Botafoc. Fins que l’any passat, en passar a ser institut-escola, el Consell Escolar li va canviar el nom, en part per acabar amb l’estigma que tenia d’escola amb un altíssim percentatge d’escolars fills d’immigrants.

Més enllà d’aquesta recollida de signatures, hi haurà l’acte institucional el dia 7 al migdia, consistent en la presentació d’un grafit dedicat precisament a Teresina Martorell, a la zona escolar. És el primer dels murals que cada 8 de març dedicat a una dona il·lustre del Vendrell. Pel que fa al nom de l’escola Àngel de Tobies, però, el regidor de Polítiques de gènere, Christian Soriano, no s’ha volgut pronunciar: la decisió depèn del Consell Escolar Municipal.

Actes de diverses entitats

Els actes del Dia de la Dona, organitzats per entitats de la vila, s’allargaran tot el mes. Començarà divendres amb un taller de polseres liles; dissabte es presentarà el llibre Memòria de les oblidades, de Tecla Martorell; les dones del Cabrot faran una batucada, una encesa de maces i del Cabrot Petit; es farà una caminada solidària amb Afibromed, de tres quilòmetres; hi haurà ioga, zumba, contes, una xerrada, cadenes humanes, murals amb missatges d’igualtat i altres actes, que es podran consultar a l’Agenda de La Fura.

FER UN COMENTARI