Recuperació econòmica al Baix Penedès a ritme més lent que la mitjana catalana

0
302

L’economia del Baix Penedès és cada cop més a prop de la recuperació, però li costarà encara arribar als nivells prepandèmia, segons es desprèn de l’informe de conjuntura econòmica de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), presentat dimecres per la consultoria Activa Prospect. En aquesta ocasió, el 49è informe de la patronal fa referència al període comprès entre el febrer de 2020 i el setembre d’enguany, és a dir, des de just abans del confinament fins a l’actualitat.

Alta dependència del turisme

L’informe constata la greu afectació que ha tingut la pandèmia sobre l’economia del Baix Penedès, atesa la forta dependència que té del sector turístic. Així, com a impacte inicial l’afiliació a la Seguretat Social va caure el 8,1% i la contractació es va desplomar el 67%. Després del xoc inicial es pot veure com l’economia comarcal presenta dificultats per conduir el procés de recuperació en la mateixa intensitat que ho fa l’economia catalana i les altres comarques penedesenques. Així, la corba de recuperació s’ha mantingut amb ritmes menors i, malgrat el molt bon comportament del mes de juliol, els dos darrers mesos presenta una dinàmica negativa, deixant la recuperació al nivell d’un 2,6% per sota de la situació prepandèmica.

La situació es trasllada també al mercat laboral. Per una banda, el nombre de persones desocupades al Baix Penedès encara es troba un 7,7% per sobre del qual hi havia el febrer de 2020, unes 589 persones més, i és l’única de les comarques del Penedès històric que no ha assolit l’atur previ a l’esclat de la covid-19. La taxa d’atur es troba ara en el 15,7%.

El treball assalariat ha estat el gran damnificat per la pandèmia: es va perdre el 10% en el moment de major impacte (juny de 2020). Durant els mesos d’estiu de l’any passat va començar la recuperació, a un ritme insuficient en relació a la mitjana de l’economia catalana, amb afectacions en totes les onades que hi ha hagut i per les restriccions imposades en cada moment, però accelerant la recuperació que es relaxen. En canvi, el treball autònom està registrant una expansió molt notable des del mes de febrer. Al juliol el nombre d’autònoms s’eleva a les 6.040, encara un pèl per sota del màxim absolut registrat just abans de la gran recessió de 2008 (6.300), però molt millor que el global català.

Pel que fa al comportament del teixit empresarial en aquest context, la situació és ben diferent ja que el Baix Penedès va ser la comarca on menys desaparició d’empreses hi va haver, el 6,8% (Alt Penedès i Garraf es van situar per sobre del 8%).

FER UN COMENTARI