Recuperats a Santa Margarida i els Monjos 150 llibres de teatre espoliats durant la Guerra Civil

0
555

Fa unes setmanes que a Sant Margarida i els Monjos han finalitzat els treballs de recuperació de 153 llibres d’obres de teatre representades a la Societat Coral i d’Esbarjo la Margaridoia entre els anys 1914 i 1937. Aquests documents havien estat espoliats el 21 de gener de 1939, quan el ‘Cuerpo de Ejercito Marroquí’ del general Yagüe entra al poble i ocupa algunes cases i el local social de la Margaridoia. Els soldats van emportar-se molts documents i arxius de la biblioteca que després van llançar per la carretera. Alguns veïns i veïnes van recollir aquests documents que ara s’han recuperat. També es van endur el pendó de la Margaridoia, que va ser recollit per un veí i ara llueix al local social.

Els llibres recuperats han estat documentats i classificats, vuitanta-dos anys després, pel sociòleg Jordi Arasa i serviran per fer una anàlisi social del teatre d’aquells anys i dels actors que participaven de la Margaridoia. Alguns llibres estan manuscrits i en d’altres hi consta el nom dels veïns que representaven les obres.

La Societat Coral i d’Esbarjo la Margaridoia es va fundar a finals del segle XIX a redós de les formacions corals impulsades per Josep Anselm Clavé. El cor va ser el seu eix vertebrador, però aviat l’entitat va organitzar balls, teatre i d’altres activitats culturals. La Margaridoia va ser l’entitat dinamitzadora social i política del poble i, durant molts anys, un referent comarcal de l’Alt Penedès.

Per celebrar i compartir amb els veïns aquesta troballa es farà una exposició al local social de la Margaridoia els dies 4, 5 i 6 de juny. La mostra s’inaugurarà el divendres dia 4 a les 7 de la tarda amb una xarrada d’en Josep Arasa titulada “El teatre a la Margaridoia 1914-1921” amb la col·laboració d’actors locals.

FER UN COMENTARI