Regull, sobre els aldarulls a la manifestació d’ahir: “Jo no he vist càrregues, però sí llançament de cadires”

0
718
L'alcalde ha expressat la seva postura a una roda de premsa sobre les activitats de Nadal aquest matí. // LA FURA

Aquest matí l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, s’ha pronunciat sobre els aldarulls d’ahir al vespre, que van tenir lloc als carrers del centre de la vila quan es va desconvocar la manifestació de suport al condemnat a presó Adrián Sas. Quan la manifestació -que rebutjava la sentència condemnatòria al jove vilafranquí acusat de desordres públics, atemptat a l’autoritat i lesions- va finalitzar, cinc furgons d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra van carregar contra les persones que s’estaven dispersant.

Durant les càrregues els manifestants van respondre amb el llançament de cadires de les terrasses dels bars, i els agents van fer ús de les porres extensibles i les llançadores de bales de foam, a poca distància segons els testimonis. Durant el recorregut de la marxa, que s’iniciava als jutjats i finalitzava a la plaça de la vila, un grup de manifestants també va embrutar amb pintura diverses oficines de bancs i caixes, els locals d’Esquerra Republicana i el PdeCat, i la façana de l’Ajuntament.

La reacció de l’alcalde

“Ahir mateix des de l’Ajuntament vam fer un comunicat de suport al senyor Sas i a la seva família, perquè entenem que en els darrers temps hi ha hagut massa judicalització d’alguns casos i és important que les persones culpables estiguin realment ben identificades, perquè quan s’acusi algú d’un acte violent l’acusació sigui clara”, apuntava Regull. “Ara bé, de la mateixa manera que creiem en la paraula de l’Adrián Sas també rebutgem rotundament qualsevol tipus de violència perquè entenem que accions com les d’ahir deslegitimen causes que poden ser justes”.

Sobre el paper del govern de la Generalitat en la condemna a presó, que es presentava com a acusació particular, l’alcalde apuntava que “nosaltres no som jutges ni hem estat a les reunions entre els professionals de la defensa i l’acusació, però la informació que tenim és que des de la Generalitat es va oferir un pacte a la defensa per evitar el judici i que aquesta ho va desestimar”. Davant la corroboració per part de la premsa present que la defensa de Sas va desmentir que s’hagués ofert cap pacte, l’alcalde ha reiterat la seva resposta: “no vam ser a les reunions i no ens podem pronunciar al respecte, però sí que trobem greu que una persona que nega la seva culpabilitat hagi d’entrar a presó i creiem que s’ha de fer tot el possible per evitar-ho”.

L’alcalde ha criticat la “mala imatge” que donen a Vilafranca els aldarulls d’ahir, però malgrat assegurar que condemna “tot tipus de violència” ha apuntat que no va “veure cap càrrega perquè no era a la manifestació, però sí que he vist el llançament de cadires a la via pública i la sensació de por d’algunes persones i això és rebutjable, els qui ho van fer han d’entendre que això no pot ser”. Regull també ha apuntat que “normalment la policia actua en proporció al que està passant, i si la seva resposta va ser desproporcionada seria condemnable però ho hauria de valorar algú que hi estigués. Sabem que hi va haver gent amb por i això no és defensable en cap cas”.

Actualment l’Ajuntament està fent una avaluació dels danys i l’alcalde ha declarat que es farà el possible per identificar els responsables.

FER UN COMENTARI