Ahir al vespre es va celebrar el ple extraordinari en què el republicà Josep M. Ribas va prendre possessió del càrrec d’alcalde pel que resta de mandat, agafant el relleu de Maria Rosell, tal i com van acordar PDeCAT i ERC en el seu pacte de govern. Ribas inicia així la seva segona etapa al capdavant del consistori. I és que, ja va ostentar el càrrec en l’anterior mandat, entre 2011 i 2013, amb la coalició formada amb el PSC.

Ribas va explicar que afronta aquesta segona etapa “amb més experiència, amb una profunda responsabilitat i amb la voluntat de no decebre la gent” i va avançar els principals reptes que pretén assolir en els propers dos anys. Entre ells, l’obertura del nou Centre Cultural, la construcció de dues rotondes en accessos conflictius de la vila o la municipalització de la casa de Can Guineu.

Maria Rosell va defensar que “el govern és un equip cohesionat i que l’únic que ara canvia és qui l’encapçalarà”. “Continuarem treballant amb la màxima implicació”, va afirmar la primera tinent d’alcalde, que va subratllar que se seguiran cercant subvencions per afrontar projectes com els vestidors del camp de futbol, la nova pista multifuncional al carrer Gelida o un pis tutelat per a persones amb necessitats especials.

Tant Ribas com Rosell també van voler fer explícit el seu suport al referèndum de l’1-O en un moment històric pel país i es van mostrar compromesos en la lluita per la construcció de la República catalana.

Crítiques de l’oposició en bloc
Com ja va succeir en el ple de renúncia de Maria Rosell, celebrat la setmana passada, els grups de l’oposició van dedicar dures crítiques al govern, a qui van acusar de manca de diàleg, transparència i participació ciutadana. En nom del PP, Carles Jiménez, va qualificar la seva gestió de “qui dies passa anys empeny” i va recriminar que “ara no és època de fanatismes ideològics sinó de polítiques properes al ciutadà”. Rafa Berlanga, d’ICV, va insistir en la demanda d’un canvi de tarannà: “només treballant junts trobarem solucions efectives i permanents als problemes endèmics que té el municipi”.

En termes similars es va expressar el portaveu de la CUP, Jordi Pujol, que va lamentar l’actitud negativa de l’executiu davant una oposició que, en molts casos, va dir, “només hem volgut seure a una taula per dialogar”. També va reclamar a ERC més polítiques d’esquerres en fiscalitat o participació ciutadana, “de les quals fins a dia d’avui no s’ha impulsat cap projecte”, va lamentar.

La cap de l’oposició, la socialista Susanna Mérida, va acusar el PDeCAT i ERC de tenir “una estranya concepció de la transparència, quan no fan públic el seu pacte de govern, fet que impedeix rendir comptes davant la ciutadania”. Va lamentar que la major pluralitat representada al consistori després de les eleccions del 2015 no s’ha traduït en un major debat i va assenyalar la gran despesa que suposarà la rehabilitació de Can Guineu, l’oblit de la via pública i la intervenció en serveis com la Casa dels Avis o l’Intermunicipal com a punts negres d’aquest mandat.

FER UN COMENTARI