Cinquanta anys després de la seva estrena, el centre parroquial de Ribes tornarà a acollir la representació del Ball de Sant Pau. Es tracta d’un ball de versos del segle XIX que es va recuperar per primer cop l’any 1973 gràcies a l’investigador local Pere Carbonell i Grau. Això no obstant, només es va poder portar a escena aquell any i, de manera més continguda, el 1987 per part dels Xulius.

Ara, deu dels antics actors que van ser protagonistes en l’estrena han decidit tornar a representar un ball que “és un tros de la nostra història”. Així ho considera Anton Milà, un dels impulsors de la recuperació del ball que aquest dissabte pujarà a l’escenari del centre parroquial per tornar a representar el personatge de Sant Pau: “Per mi és una il·lusió bestial tornar a fer l’obra i reviure records de la meva joventut”.

Segons explica l’actor, abans de la Guerra Civil, el Ball de Sant Pau ja va deixar de formar part dels actes de la festa major, “probablement pel desprestigi de què gaudien els balls parlats en aquesta època, per ser considerats grollers”. A la dècada de 1960, quan ja quedaven poques persones que poguessin recordar els versos, Carbonell va poder transcriure’l a partir del testimoni de Joan Robert de Can Jove. “La tossuderia d’en Pere va permetre recuperar els versos originals i crear una nova versió en català. Ara, la nostra tossuderia permetrà recuperar-lo de nou”, diu satisfet.

Milà assegura que no ha estat gens fàcil tornar a reunir els actors que van representar l’obra al 73, “perquè ara la majoria tenim setanta anys i ens costa més memoritzar els papers”. Per això, el grup de teatre farà una lectura dramatitzada de l’obra damunt d’un escenari “més modern”, on els diferents quadres seran dispositives. Els actors, sota la direcció de Manel Busom, també aniran caracteritzats, amb vestuari que el mateix centre parroquial els ha cedit.

Preguntat sobre la continuïtat de la iniciativa, Milà assenyala que només es farà enguany, coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva estrena. Els motius són ben diversos, però el principal és que Ribes no disposa d’un teatre públic on poder fer aquest tipus de representacions: “Als anys seixanta, el centre parroquial era el centre neuràlgic del poble, va ser el bressol dels Pastorets de Ribes i del Pessebre vivent parlat, però ara ens trobem limitats per recuperar les coses d’abans”.

L’estrena de l’obra serà aquest dissabte 28 de gener a les dotze del migdia. El grup de teatre ja ho té tot a punt per a l’estrena i, després de diversos assajos i passar text, sembla que han aconseguit aprendre’s el guió de memòria. Les entrades, amb un preu simbòlic de dos euros, ja es poden adquirir a través del portal web Entrapolis o bé presencialment al centre parroquial.

FER UN COMENTARI