Del 2 al 3 de juny tindrà lloc El retorn dels indians que, a la vegada es farà coincidir amb l’Agromercat

A finals del segle XIX i principis del XX van ser molts els ribetans que van embarcar-se cap a les Antilles i Amèrica central per fer fortuna. Uns anys després, alguns van tornar rics i van esdevenir una petita burgesia local que va construir-se cases i edificis singulars. I és, justament, al voltant d’aquests americanos -que així és com s’anomenen els indians a la zona- que s’ha organitzat una mostra de tres dies al nucli de Ribes i que inclourà activitats de tota mena, fins i tot s’hi afegeix el tradicional Agromercat.

“L’objectiu és donar a conèixer el patrimoni dels americanos al nostre poble i fer-lo visible en el màxim d’àmbits possibles: arquitectura, gastronomia, cultura…” explica l’alcaldessa, Abigail Garrido. El fil conductor de l’esdeveniment és l’arribada del primer indià al seu poble natal i a partir d’aquest fet, que s’escenificarà el dia 2 de juny a la plaça Marcer, es donarà el tret de sortida a la mostra. Al  llarg dels tres dies, s’organitzaran tallers  sobre productes gastronòmics importats pels indians, actuacions musicals en ambient indià, mostra d’oficis artesans vinculats a l’època indiana, espectacles, tertúlies al voltant de la figura d’aquests personatges, tast de vins, animació i ambientació al carrer i quatre rutes teatralitzades que recorreran els 24 edificis d’origen indià que hi ha al poble.

Fira-indians

Sant Pere de Ribes és el municipi que té més edificis indians de tota la Xarxa de Municipis indians de Catalunya, un fet que des del govern es vol aprofitar com a recurs turístic: “La nostra intenció és no només donar a conèixer tot aquest patrimoni als nostres ciutadans, sinó anar més enllà i fer que esdevingui un atractiu turístic més” comenta Garrido.

Tots de blanc
Un dels requeriments que des de l’organització es demana a tots els visitants i participants d’El retorn dels Indians és que vagin vestits de color blanc, que és el color que  caracteritzava els americanos.

S’absorbeix l’Agromercat
Enguany l’Agromercat, la fira de productes agroalimentaris i artesanals del territori, arriba a la dotzena edició i, com a novetat, es programarà com un acte dins la mostra dels indians. Tindrà lloc durant tot el diumenge a la plaça Marcer i està previst que hi participin una trentena de productors que, per a l’ocasió, també vestiran de blanc i aprofitaran l’esdeveniment per vendre algun producte arribat de la mà dels indians.

FER UN COMENTARI