Rodalies, Covid, teletreball i assetjament laboral: una curiosa equació

0
496

Els que fa més de 30 anys que anem a treballar a 50 quilòmetres de casa ja estem acostumats a matinar, a les impuntualitats de Rodalies i a perdre, mínim, 3 hores cada dia, d’anada i tornada. Al que no t’acostumes mai, ni com a treballador ni com a ésser humà, és al fet de tenir un cap despòtic i maltractador.

Des de fa vora dos anys tot ha canviat a nivell mundial, els confinaments –que no sabíem ni que existien–, la pandèmia –qui ho hagués dit, en ple segle XXI?–, les vacunes i el teletreball –que no pensàvem mai que arribaria.

El teletreball ens ha obert una finestra a una nova perspectiva, a demostrar que, en la distància, també es pot treballar pels avenços tan grans de la informàtica; però també ens ha fet veure que ho podem fer sense “tenir a sobre del clatell” la supervisió del teu cap –i més, si és despòtic, maleducat i maltractador. En aquest cas, la persona no té ganes de tornar al seu lloc de treball; el maltractament continua –tot i que ha intentat de tot per solucionar-ho– però amb la distància… tot es veu diferent, més diàfan, més suportable.

El teletreball, com a tal, hauria de ser optatiu –s’ha demostrat que, tot i que es fa tot a distància, no deixa de ser eficient–, i no basat en una normativa massa general i despersonalitzada. Llavors, egoistament, malgrat el nombre tan elevat de malalts, hospitalitzacions i defuncions que ha portat la covid, prefereixo el teletreball. Tot i que, com diuen, “ha vingut per quedar-se”, m’hauria estimat més que hagués vingut per un altre motiu.

I la gran polèmica és: escollir el teletreball per convicció, per comoditat, pel covid, o per tenir cura de la teva salut mental arran d’un abús de poder per part del teu cap? Aquí està la qüestió.

Antònia Chacón Gálvez

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI