El Castell de la Santa Creu de Calafell va acollir aquesta setmana la presentació d’una nova temporada de la Ruta del Xató. I ja en van vint. Justament, per commemorar aquesta efemèride la Ruta d’enguany arriba amb tres novetats destacables.

Per una banda, i després de dinou anys defugint comparar les qualitats de les cinc receptes de Xató existent (Calafell, Sitges, El Vendrell, Vilafranca i Vilanova) , s’obre formalment una campanya electoral al llarg de tota la temporada per escollir el millor xató. Així, tots els amants del xató podran votar la millor recepta a través de les urnes situades als establiments adherits i, a la vegada, optaran a aconseguir un viatge a una capital europea.

La segona novetat d’aquesta Ruta del Xató és que, per primera vegada, es podran contractar packs turístics a través del portal de venda online www.rutadelxato.net. D’aquesta manera, qui ho vulgui podrà fer-se la seva escapada d’un dia o cap de setmana incloent visites guiades a elements patrimonials dels cinc municipis, gaudir d’activitats d’enoturisme, allotjar-se en algun hotel de la zona i, evidentment, consumir un plat de xató en algun dels restaurants adherits a la campanya.

Finalment, i amb la voluntat de donar a conèixer el Xató més enllà del Penedès i facilitar el màxim que tothom en gaudeixi, des de la Ruta del Xató s’ha arribat a un acord de patrocini amb Conserves Ferrer perquè faci una edició especial de Xató. La recepta que s’ha utilitzat per crear aquesta salsa envasada, tal com ha explicat Joan Ferrer, gerent de l’empresa, ha agafat el bo i millor de les cinc propostes existents.

El xef Marc Gascons, nou ambaixador

ruta-del-xatoL’ambaixador d’aquesta vintena temporada serà el xef gironí Marc Gascons, que al capdavant de la cuina del restaurant familiar Tinars, a Llagostera, l’any 2008 va aconseguir una estrella Michelin. A més, és xef del restaurant Informal, a l’hotel Serras de Barcelona, reconegut ja per la crítica com un dels millors de la ciutat. Gascons, que va prendre el relleu com ambaixador del també xef Raül Balam, va reivindicar el xató com un plat d’arrels tradicionals que forma part del patrimoni de la cuina catalana i que com a tal cal divulgar i donar-lo a conèixer. De fet, va fer una crida a consumir-ne tot l’any i va explicar que als seus restaurants des de fa anys té una versió semblant al xató i que combina esqueixada de bacallà i romesco.

Vilanova dóna el tret de sortida
A la Ruta del Xató s’hi han adherit una seixantena de restaurants de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf i inclou també més de dues-centes propostes d’oci, cultura, natura, platja, enoturisme, folklore , xatonades populars, concursos, etc.

Justament, aquest diumenge Vilanova donarà el tret de sortida al calendari xatonaire. Serà al llarg del matí al Mercat Central de la ciutat, on s’ha organitzat el Festival del Xató. Es tracta d’una jornada de portes obertes on els visitants podran degustar el xató vilanoví, acompanyar-lo de tapes elaborades pels paradistes i, qui ho vulgui, participar també al Concurs Nacional de Xató.

FER UN COMENTARI