S’acaba el tractament arxivístic de 723 fotos del fons Alexandre de Cabanyes

0
1235

L’Arxiu Comarcal del Garraf ha finalitzat els treballs de tractament arxivístic del fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes, de la Masia d’en Cabanyes. La classificació ha configurat quatre grans grups de fotos: el que fa referència als amics i la família, els homenatges i exposicions, les col·leccions de retrats i, finalment, les imatges de les seves pintures.

El Consell Comarcal del Garraf va dipositar el desembre de 2015 el fons Alexandre de Cabanyes a l’Arxiu per tal de classificar, digitalitzar i fer una descripció acurada de les seves 723 fotografies. Se’n va fer càrrec Mònica Rovira. Les imatges es poden consultar digitalment als ordinadors de l’Arxiu Comarcal i de forma física a la Masia d’en Cabanyes.

Un cop classificat el fons, s’han establert diferents reportatges fotogràfics abans de dur a terme la seva ordenació i descripció. Per identificar aquests reportatges, s’ha consultat l’hemeroteca del Diari de Vilanova, especialment per tal d’identificar els personatges, llocs i dates de les exposicions i, sobretot, dels homenatges que se li van retre al pintor vilanoví al llarg dels seus darrers anys de vida.

Hi consta el Cabanyes pintor, retratista i paisatgista; la vida social i cultural de la Vilanova vinculada a l’art i a les institucions patrimonials, culturals i museístiques; aspectes de la vida personal del pintor i, especialment, de la seva vida a la Masia d’en Cabanyes.

Al marge de les fotos que devia realitzar el propi Cabanyes, els autors de les fotos són Jordi Mas, Ramir Horro, Vives, Suárez, Joan Artigas, Cesar Casas, Saburit Ferre, F. Serra de Barcelona i Audouard.

205 quadres retratats
Entre els grups de fotografies de què està format el fons, destaca per la seva quantitat el de fotos de quadres del pintor, amb 205; també són importants el nombre de fotos tirades per Alexandre de Cabanyes (181), les que ell n’és el protagonista (96) i fotos de família (93). Així mateix, hi ha un àlbum fotogràfic sobre l’acte d’homenatge que se li va fer el 10 de març de 1967, amb 42 fotos.

FER UN COMENTARI