L’historiador sadurninenc Carles Querol ha guanyat el Premi de Recerca Històrica que atorga el Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb l’obra titulada Relats republicans. Sant Sadurní d’Anoia, 1931-1939, que va rebre el vot unànime del jurat.

L’obra és la més completa i documentada (l’original té 1.600 pàgines) que mai s’ha publicat sobre el període més convuls (1931-1939) de la història de Sant Sadurní. Recull com es van viure al municipi fets històrics com la proclamació de la Segona República, l’alçament militar de Franco, la Guerra Civil i la instauració de la dictadura feixista. Per tal d’explicar aquests esdeveniments, Carles Querol ha optat per encadenar 10 relats històrics autònoms i a la vegada complementaris. L’obra inclou també una selecció de fragments dels diaris personals de 14 veïns de Sant Sadurní de l’etapa republicana i una selecció de cròniques d’escriptors internacionals com Henry Buckley, Ernest Hemingway o George Orwell, que van viure sobre el terreny la Guerra Civil en els mateixos fronts que els protagonistes sadurninencs.

El premi, dotat amb 1.000 euros, ajudarà a finançar la publicació de l’obra, prevista pel 2017. Aquest serà el primer d’una trilogia que seguirà amb Relats i retrats franquistes (1939-1975) i Relats i retrats monàrquics (1975-2017).

FER UN COMENTARI