Aquest matí de dilluns han començat les proves de cribratge massiu entre la població de 19 i 39 anys a Vilafranca i des de primera hora del matí les cues a fora el carrer, davant de l’Escorxador, han estat constants. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest espai on  s’estan fent els PCR, i ha explicat que tot i que la incidència a Vilafranca no és de les més altres de Catalunya, sí que hi ha diferents casos dispersos: “el cas de Vilafranca ens mostra un brot complex sense una focalitazació clara i el cribratge massiu creiem que ens ajudarà a fer un bon seguiment”, ha comentat. En aquest sentit, ha destacat la bona predisposició de la població i ha subratllat que amb els resultats obtinguts es podran dibuixar i treballar estratègies de cara a la gestió de l’epidèmia.

Vergés ha agraït la col·laboració de la ciutadania, ja que a quarts de dotze del migdia ja s’havien fet més de cent PCR, però ha insistit en la necessitat de no abaixar la guàrdia: “les proves PCR són una foto del moment de com estan les persones que se la fan, en cap cas un resultat negatiu vol dir que ens podem relaxar”, a la vegada que insistia amb la consciència col·lectiva: “des del Sistema de Salut de Catalunya ho farem tot, però cal actuar amb consciència col·lectiva i amb solidaritat”, ha reblat.

Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Pere Regull, ha explicat que en el moment en què es fa el cribratge, Vilafranca està en una situació molt millor que tres setmanes enrere i ha apuntat que l’origen del brot més important detectat fins ara va produir-se fa un mes, en una festa familiar en un espai tancat i amb una quarantena d’assistents. “Estem agraïts que el Govern de la Generalitat hagi triat Vilafranca com a ciutat sentinel·la i esperem que en el termini de tres setmanes la situació millori. Segur que ara sortiran més positius perquè estem fent una criba importantíssima, però d’aquí a tres setmanes veurem el resultat d’això perquè la baixada dels rebrots serà importantíssima” .

Tot i que s’estan fent proves de cribratge a tots els vilafranquins i vilafranquines que s’apropen a l’Escorxador, l’objectiu del cribratge comunitari és fer-lo entre persones de 19 i 39 anys, perquè “és la franja d’edat que més socialitza”. A Vilafranca el nombre de persones entre aquestes dues franges d’edat és de 9.000 persones i Ajuntament i conselleria de Salut pensen que al llarg d’aquesta setmana se’n poden fer fins a 4.000.

Tendència a la baixa

Segons Vergés, la situació al global de Catalunya és bona i que la incidència de la malaltia ha baixat i s’apropa ja a 1. La consellera de Salut ha apuntat que cal treballar aquest agost per preparar-se de cara a setembre i a la tardor i hivern: “ens trobarem una situació complexa, sempre hem dit que no deixarem de tenir rebrots, però que pot haver-hi una segona onada intensa de cara a la tardor o hivern. La nostra responsabilitat és estar absolutament preparats per aquesta tardor, comptant que se’ns hi afegirà l’epidèmia de la grip”.

 

 

2 COMENTARIS

  1. A la consellera de Salut (d’Erc, com el de les residències letals) li sortirà el tret per la culata. Els seus experiments locals, Vilafranca, etc, són inútils. Mai es confinaran la majoria dels infectats asintomàtics. Uns perquè no volen (els recalcitrants) i altres perquè no poden (els treballadors il·legals).
    Estem condemnats a pandèmia perpètua. Ni amb vacuna.

FER UN COMENTARI