Salvador Arroyo situa l’1 de novembre de 1967 la foto inèdita del pilar de 6 dels Nens

0
1117
Jaume Ventura, Osorio i Inglada mostrant la foto inèdita (foto: Anna Montoto).

L’historiador vendrellenc Salvador Arroyo ha situat en la data 1 de novembre de 1967 la foto inèdita de l’intent de pilar de 6 dels Nens del Vendrell, amb un casteller dalt de la pinya ajudant a pujar l’enxaneta i fent de primeres mans del terç. La imatge va ser localitzada recentment pels Minyons de l’Arboç i és la primera en què es pot veure el casteller dalt de la pinya.

Segons Arroyo, la foto correspon a un dels dos intents que van fer els Nens l’1 de novembre de 1967.  Hi havia dues altres dates possibles: l’intent del 16 d’octubre per la Fira de Santa Teresa i el 12 de novembre, quan el van carregar.

D’entrada, Arroyo descarta la data del 16 d’octubre “ja que tant les fonts orals com el material gràfic –en aquest cas, la filmació d’Oriol Rossell Almirall– demostren que l’intent de pilar de 6 de La Fira de 1967 es va fer encarant el castell a la façana lateral de l’edifici de l’Ajuntament, en concret, al balcó de la Sala de Plens”. També descarta el 12 d’octubre “pel fet que no hi ha coincidència entre el públic presencial de l’acte del balcó lateral de l’Ajuntament entre la imatge localitzada i la imatge on es veu el pilar totalment carregat”. A més, el quint del pilar, Agustí Borne Pérez, no porta mocador casteller al cap, mentre que sí que l’hi duia en la foto del pilar del 12 de novembre de 1967.

Finalment la imatge correspon, per eliminació, a un dels dos intents de pilar de sis fets l’1 de novembre de 1967. “En aquell moment ja es va emprar la tècnica del casteller –Josep Rius Raventós “Pep Sonet”- per ajudar a pujar l’enxaneta des de dalt de la pinya”, diu Arroyo, com acredita la filmació d’Oriol Rossell.

FER UN COMENTARI