El govern socialista de Sant Pere de Ribes proposa crear una nova taxa municipal que té per objectiu gravar els grans tenidors d’habitatges buits, és a dir, bancs i immobiliàries. Així, a banda de pagar l’IBI, aquestes entitats haurien de fer front a un recàrrec de 625 euros anuals per habitatge buit al municipi. Aquesta taxa també afectaria als particulars que tenen alguna vivenda sense ocupar. Però per evitar situacions injustes, es bonificaria en un 90% sempre que el titular no superi el mig milió d’euros en patrimoni i els dos milions d’euros en béns.

Aquesta nova taxa, que compta amb el suport de Fem Poble, “és el punt de partida per començar a sancionar aquests grans tenidors i pressionar-los perquè posin a disposició del lloguer social els habitatges buits” ha explicat el regidor d’Hisenda Francisco Perona. “Serem valents i a partir de gener començarem a multar”, ha afegit l’alcaldessa Abigail Garrido, que ha recordat que “hem rescatat els bancs amb diner públic i ara toca rescatar les persones buscant camins legals que garanteixin el dret a l’habitatge”.

Aquesta és la principal novetat que incorpora la proposta d’ordenances fiscals per al 2017, que planteja congelar els impostos i taxes  per tercer any consecutiu i incorporar diverses bonificacions orientades a oferir una fiscalitat més justa i a incentivar l’ocupació. Així, es vol introduir el principi de progressivitat en l’IBI, concretament a la franja de les famílies nombroses, perquè puguin optar a una bonificació del 50% en funció dels seus ingressos. I també reduir el preu públic de les llars d’infants amb la intenció de facilitar la conciliació laboral i familiar. A tall d’exemple, els que pagaven el preu més alt (193 euros) passarien a pagar-ne 170 i els que pagaven el preu més baix (97 euros) a abonar-ne 85.

Suport a les PIMES

En l’àmbit de l’ocupació, es proposa bonificar a aquelles persones que obrin un negoci petit o mitjà un 95% de totes les taxes relacionades amb noves activitats econòmiques. I si fan obres al local, també es beneficiarien d’un 90% de reducció en l’impost de construccions i obres. Aquestes mesures per fer costat a les PIMES es preveuen complementar amb un paquet de subvencions de fins a 6.000 euros per emprenedor previst en el pressupost municipal.

Contrarestar la reforma laboral

L’executiu també suggereix que les grans empreses (que facturen més d’un milió anual) puguin optar a bonificacions. Concretament a un 50% de l’IAE si converteixen contractes temporals a fixes. Una mesura amb la qual, segons Garrido, “es vol contrarestar els efectes que va deixar la dura reforma laboral”. També es proposa bonificar un 50% l’IAE si implementen mesures mediambientals innovadores en el consum o producció d’energia.

El document presentat pel govern ha comptat amb aportacions de l’oposició i se sotmetrà a debat la setmana vinent. Segons Garrido es tracta d’una proposta “sensible al moment actual i fidel a la voluntat de no incrementar la pressió fiscal mentre no se superi la crisi econòmica, que ha deixat una taxa d’atur al municipi del 16%”.

FER UN COMENTARI