Sant Quintí de Mediona celebrarà el cap de setmana de l’11 i el 12 de novembre la 15a edició de la Fira Mata-degolla. Aquesta festa commemora la història de les viles cremades durant el 1714, en col·laboració amb el Ball de Serrallonga. L’esdeveniment combinarà activitats i representacions dels moments històrics amb la fira de productes artesans.

La fira començarà el dissabte 11 de novembre amb les activitats que organitza el Ball d’en Serrallonga, agrupació folklòrica local que participa en les recreacions històriques de la fira. Per al públic infantil, a les 11 h la Sala Polivalent El Jardí acollirà l’espectacle de titelles a càrrec de la companyia Micro Troupe. Tot seguit, a la Terrassa del Jardí un Vermut Electrònic i el Concurs “Pipaporró”, concurs per demostrar les habilitats bevent amb porró.

El dissabte continuarà amb un dinar popular, el tiquet s’ha d’adquirir prèviament, que anirà seguit d’un “Quinto Popular” amb la col·laboració d’empreses de tota la comarca. Com a tancament del dia, a les 19:30 h, l’Ajuntament oferirà gratuïtament l’obra de teatre “Vanité”, a càrrec del grup de teatre l’Escorça Teatre de Sant Joan de Mediona.

La fira continuarà diumenge amb la recreació de diferents escenes de la vida durant el segle XVII. Els carrers de Sant Quintí s’ambientaran per ensenyar com era la vida al poble abans de l’arribada de l’exèrcit borbònic i els Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet presentarà la indumentària i el dia a dia dels soldats de l’època al campament militar. També s’habilitarà al nucli antic, com en altres edicions, una zona de jocs infantils ambientats en el Mata-degolla.

Es faran dues representacions històriques: la crema de Sant Quintí, amb la col·laboració del Ball d’en Serrallonga, Isaac Morera i el grup teatral Entorn Produccions; i l’afusellament de l’avi després de l’entrada de l’exèrcit borbònic a la vila, a càrrec dels Miquelets de Badalona i el grup teatral Entorn Produccions.

Visites històriques

Aprofitant la fira, l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona continuarà amb la sèrie de visites guiades pel municipi iniciada aquesta tardor. Les visites serviran per donar a conèixer al públic l’evolució històrica de Sant Quintí des de l’origen com a priorat benedictí fins als fets del 1714. La visita és gratuïta, però les inscripcions són limitades i es poden fer prèviament via l’enllaç al web santquintimediona.cat.

La història de la Mata-degolla

Principis de 1714 les tropes borbòniques exigien un impost a la Vegueria de Vilafranca per a mantenir les seves tropes, però cap municipi penedesenc el va voler pagar. La resposta borbònica va ser enviar un grup de soldats a cobrar aquest impost, però es van trobar amb una emboscada mortal a Sant Martí Sarroca d’un grup de pagesos. Les tensions van augmentar fins al punt que el duc de Pòpuli va enviar 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona per acabar amb els rebels. Així doncs, l’exèrcit borbònic va entrar a ‘mata-degolla’ a la vila el 10 de gener de 1714 cremant gairebé totes les cases de la vila; fets històrics que donen nom a la fira, una de les més antigues de Catalunya.

FER UN COMENTARI