Sant Sadurní congela impostos, apuja un 5% la taxa de la brossa i eliminarà el pagament en zona blava

0
764
El ple va ser telemàtic.

El ple de l’Ajuntament va aprovar dimarts amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC i Junts per Sant Sadurní), l’abstenció del PSC i del PP i l’oposició de la CUP i de Sant Sadurní en Comú unes Ordenances Fiscals per al 2021 que, en línies generals es congelen. L’IBI, per exemple, queda igual. Ara bé, la taxa de la brossa s’apuja un 5% per compensar l’increment del cost de no reciclar i a partir de l’1 de gener s’eliminarà la zona blava de pagament, tot i que es mantindran les rotacions en l’estacionament amb un rellotge horari a cada vehicle.

El regidor d’Hisenda, Carles del Amor (ERC), va manifestar la intenció de començar a implantar com a prova pilot la tarifació social durant el 2021, en serveis com podien ser la llar d’infants, el casal d’estiu o l’escola de música, a determinar. Tanmateix, el regidor dels Comuns Rafa Berlanga va votar en contra de les Ordenances perquè creu que s’avança massa lentament amb aquesta matèria i que “cal ser més agosarats en impostos progressius i bonificacions equitatives a qui ho necessiti”.

Entre les novetats de les Ordenances hi ha bonificar el 50% de l’IBI a tots els pisos de lloguer que, encara que no estiguin tipificats com a socials i no estiguin a la borsa d’habitatge de l’Ajuntament, sí que tinguin uns preus baixos, dins els paràmetres del pis social; la taxa d’ocupació de la via pública per terrasses se suspèn els primers sis mesos de l’any; es rebaixa un 30% la quota del servei d’emprenedoria Nexes; i s’apuja considerablement el preu de la taxa de la brossa a les caves, equiparant-la a la dels tallers, ja que “pagaven molt menys, pels residus que produïen”, ha dit Del Amor.

Quant a la taxa de la brossa, el regidor ha explicat que dels 47,10 euros per tona de rebuig que l’Ajuntament ha de pagar enguany, es passarà a 53 euros l’any que ve, 59 al 2022, 65 al 2023 i 71 euros al 2024. I “l’Ajuntament no pot ni vol assumir” aquest increment, que no serà menor si es recicla més, ha dit el regidor. Tanmateix, assegura que la pujada (d’uns cinc euros anuals per habitatge, fins als 119,93 euros de mitjana) “no és una penalització per fer-ho pitjor” sinó que és “perquè augmenta el cost”, i que al 2021 també es potenciarà la deixalleria mòbil.

El PSC no va votar a favor de les Ordenances perquè no es va acceptar la seva proposta de repartir el 5% d’augment de la taxa de la brossa en dos anys. “Seria un gest” i “l’Ajuntament té superàvit”, va argumentar Pere Campos.

Carles Jiménez (PP) va aplaudir la “contenció”, va reclamar més campanyes actives a favor del reciclatge i és partidari d’eliminar la taxa de les noves llicències i també la de terrasses, per afavorir les empreses i l’ocupació: “cal impulsar el carrer a Sant Sadurní, amb el parèntesi de la covid, per donar-li dinamisme i les terrasses de les cafeteries donen dinamisme a Sant Sadurní”.

La CUP va fer el discurs més dur contra les Ordenances perquè “no avancen en progressivitat social i no amplien recursos per afrontar la crisi”, va dir Jordi Pujol. El regidor proposava un increment del 10% de l’IBI per disposar de més ingressos per fer front a la crisi: “impostos alts, preus públics baixos i les bonificacions que facin falta”. Pujol va recordar que amb un tipus de l’IBI del 0,49%, Sant Sadurní el té “molt baix”, i el va comparar amb Gelida (0,67%) o Vilafranca (0,78%).

Joan Amat (Junts) va replicar que “en situacions de crisi no es poden pujar impostos”, i va qualificar de “simbòlic” el 5% d’apujada de la taxa d’escombraries.

FER UN COMENTARI