El nou model de recollida de residus entrarà en funcionament el 15 de març i s’eliminaran els contenidors del carrer

Santa Oliva ha estat el darrer municipi del Baix Penedès en apostar per un nou sistema de recollida de la brossa que sigui més eficient. A partir del pròxim 15 de març, els contenidors despareixeran del carrer, tret del vidre, i es posarà en marxa la recollida domiciliària d’escombraries, més conegut com el porta a porta.

L’Ajuntament de Santa Oliva instaurarà aquest nou model amb l’objectiu de canviar la tendència dels nivells de reciclatge, ara per ara per sota del 30%. “Els resultats són dolents, però amb el porta a porta esperem superar el 70%”, admet el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Jordi Risa. De fet, les dades del passat mes de gener són preocupants: “En només un mes, hem recollit un centenar de tones rebuig”.

Des del consistori confessen que, a més del porta a porta, hi havia sobre la taula l’opció d’instal·lar contenidors intel·ligents, que funcionen amb una targeta personal. Aquest sistema, però, no va tirar endavant perquè “requereix d’una forta inversió inicial i és més eficient en entorns urbans”, detalla Jordi Baucells, encarregat d’assessorar l’Ajuntament en matèria de residus.

Els contenidors s’eliminaran del carrer, excepte el de vidre. // LA FURA

Per aquest motiu, i aprofitant també el final del contracte comarcal amb EcoBP, l’Ajuntament ha licitat el servei de recollida porta a porta pels pròxims sis anys, preparant-se per fer un canvi de model “total, que modificarà la rutina de la gent”. Reconeixen que la seva implantació no serà fàcil, “ja que suposa un gran impacte en la vida de les persones”. Suposarà, de fet, passar d’un model voluntari a un sistema on cal fer la separació en origen, al domicili.

Un altre dels factors que ha motivat al consistori a fer aquest canvi és la creació de nous llocs de feina. “Necessitem més recursos per poder recollir a la porta de casa totes les fraccions”, apunten. L’Ajuntament ha establert un calendari de recollida, que serà a partir de les nou de la nit. Els veïns hauran de deixar davant de la porta de casa la fracció de residus que toqui, segons aquest calendari. En aquest sentit, la matèria orgànica es recollirà tres dies cada setmana, els envasos, dos, i el cartó i el rebuig, un dia.

Els contenidors de vidre, però, es quedaran al carrer. L’Ajuntament considera que la recollida porta a porta del vidre és “sorollosa i molesta” pels veïns, a més de “perillosa”, tant pels treballadors que s’encarreguen de recollir-lo com per les persones i els animals que caminen per la vorera. Quan comenci a funcionar el nou servei, hi haurà vuit contenidors de vidre repartits pel municipi.

Tres sessions informatives

En els propers dies, l’Ajuntament de Santa Oliva iniciarà un seguit de sessions per informar a la població sobre el nou model de recollida d’escombraries. Durant les sessions, els veïns podràn recollir el seu kit complet per poder dur a terme la separació dels residus a casa. Es tracta d’un conjunt de cubells, bosses compostables i una targeta personal que es podrà fer servir a les àrees d’emergència. Segons ha explicat l’Ajuntament, aquests espais serviran per llençar residus “de forma puntual, com per exemple, si es fa alguna celebració”. S’instal·laran dues àrees d’emergència, una al polígon Molí d’en Serra, i que donarà servei a la part sud del municipi, i una altra a la zona esportiva, que donarà servei al nucli.

FER UN COMENTARI